Mese az igazságosról

Posted by
Föld S. Péter
>Nagyon megmérgesedett az Igazságos, amikor a fülibe jutott neki, hogy mit tevékenykedett már megint a Rogán. Mit képzel magáról ez a senkiházi, hogy csak úgy, az engedélyem nélkül, beleszellent a nulláslisztbe!
Toporzékolt az Igazságos, csak úgy zengtek a Karmelita falai, még a csillárok is megmozdultak. Félő, volt, hogy betörnek az ablakok és leszakad a plafon.
– Hát itt már mindenki lop, csak én vagyok helikopter? – tette fel magának a költői kérdést az Igazságos.
Választ nem várt, ki mert volna neki bármit is visszaválaszolni.
Ketten voltak, Kövér meg ő, Kövér, mint fénykép szobája falán.
Az Igazságosnál az verte ki a biztosítékot, hogy megtudta: a Rogán legújabb, sorrendben harmadik felesége és annak a családja, egy nagyon egyszerű falusi família, több mint másfél milliárd forintért szerződött földvásárlásra, és erre a Budapest Bank ígért nekik hitelt.
Fel is tárcsázta rögvest a Rogánt az Igazságos, hogy tisztázza vele, mennyi is az annyi, és főleg azért, hogy közölje: ne ám hogy ám!
– Te vagy az, Tóni? – szólt bele a telefonba az Igazságos.
– Milyen földvásárlás? Milyen hitelből? Milyen feleség? – kérdezett vissza Rogán.
– Visszacsinálsz mindent, Tóni – mondta az igazságos. – Nem vásároltok földet, soha nem is akartatok. Nem kaptok másfél milliárdos hitelt, mert nem is kértetek.
– Értettem – csapkodta a bokáját a Rogán. – A feleség maradhat?
– Maradhat – mondta az Igazságos.
Ilyen volt ő. Még amikor nagyon felbosszantották, akkor is teli volt jósággal és nagyvonalúsággal. Csak néha ugye kijött a sodrából és a béketűrésből, amin azért nincs mit csodálkozni. Más már rég felkötötte volna magát, amilyen alakokkal körül van véve.
– Mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk – mondta rezignáltan, majd alig hallhatóan hozzátette: – Nem volt földvásárlás, nem volt taggyűlés.
Címkép: Napi mesék sorozat