Dokutánc online

Posted by

Xénia
>Most minden másképp van. Ugyanis A kredenc a pincében maradt. Legalábbis ez a címe a Trafó kísérleti elő-előadásának. A Trafó is átköltözött az online térbe, és ott, az e-Trafó programsorozatban mutatja be február 26-án, pénteken Simkó Beatrix táncelőadását. Persze a tervek szerint lesz ennek Trafó-nagytermi bemutatója is, 2021 tavaszán. Ha nem, hát később.

Takács Kati, Krámer György

A színészek és táncosok közreműködésével, sőt filmbetétekkel kombinált előadás szövegkönyvét Vinnai András jegyzi, akitől nem áll távol az új színpadi formák keresése – ezt bizonyította több, a Jurányiban bemutatott munkája.

Az öregedés a fiatalabb generáció szemével nézve eltávolodást jelent, más emlékek, más reakciók, más viszonylatok voltak harminc ötven, hetven éve. Az idősebb ember nem mindig tudja elfogadni a fiatalok eltérő mércéjét. Ritkább eset, ha mégis. Mi hozhatná őket közelebb? Vinnai és a kortárstánc-koreográfus Simkó Beatrix különböző generációkat táncoltat együtt technóra, aztán külön-külön beülteti őket a kamera elé, hogy elmeséljék a történetüket. Az öt színjátszó – Kasza Polett, Kiss Eszter, Krámer György, Takács Katalin, Váth Máté – így tapasztalja meg a saját bőrén Simkó Beatrix vezetésével, hogyan tud létrejönni kapcsolódás a generációk között.

Kiss Eszter, Kasza Polett, Váth Máté

A február 26-i online verzió egyfajta „elő-adása” a majdani hagyományos bemutatónak, ami a werkfilm eszközével betekintést is enged az alkotómunkába, és a készülő előadás jelenetei teszik teljessé a produkciót.

Simkó Beatrix előadásaiban előszeretettel használja a tánc és a társművészetek eszközeit. Több mint tíz éve aktív szereplője a kortárstánc-szcénának, az elmúlt években számos nemzetközi koprodukcióban dolgozott, külföldön és Magyarországon egyaránt. A kredenc a pincében maradt című produkcióval egy olyan univerzális nyelv után kutat, melyet mindannyian megértünk függetlenül a társadalmi, kulturális, generációs háttértől.

Dömölky Dániel fotói a próbán készültek

Simkó Beatrix: A kredenc a pincében maradt – „elő-adás”
Rendező-koreográfus: Simkó Beatrix
Szöveg, dramaturgia: Vinnai András
Megtekinthető:
2021. február 26. 20.00-0.00

Szereplők-előadók: Kasza Polett, Kiss Eszter, Krámer György, Takács Katalin, Váth Máté

Díszlet, látvány, világítás: Dömölky Dániel
Zene: Gryllus Ábris

Olvass bele A KULTÚRAKIRAKAT

Bővebb infók és jegyvásárlás:

%d bloggers like this: