Horkológia

Posted by
Simkó János
>Négy, kissé korpulens ember horkolása (azért nem öt, mert én nem alszom) nem egy „Eine kleine Nachtmusik”. Hajnali fél háromkor akár már adrenalin növelő, kifejezetten idegesítő összhangzat, viszont – ez az én szerencsém -, kifejezetten alkalmas egy horkolástipológia alapvetésének felállítására, ki tudja, hogy orvosi, vagy pszichológiai Nobel-díj lesz-e belőle. Mindenesetre a Carl Gustav Jung által részletesen taglalt személyiségtipológia nyomvonalán haladva, négy domináns horkoló típust tudtam megkülönböztetni. Belátom, hogy a minta nagysága még nem alkalmas statisztikailag is mérvadó adatközlésre, bár a KSH-t ez ügyben is előzöm. Nos, a négy megfigyelt alaptípus:
TŰZVÖRÖS HARÁKOLÓ
Határozottan, gyorsan, magabiztosan horkant. Kifejezetten vezető típus. A horkolás újabb regiszteréről határozottan dönt, nem biztos, hogy helyesen. Sajnos 150-200 decibel ellen csak általam nem preferált, kifejezetten agresszív közbelépés lehetséges.
NAPSÁRGA HORKINCÁLÓ
Igazi kreatív, mind a dallamformát, mind az intenzitást illetően nagy játékos. Négy oktávon képes mazurkát vagy akár klasszikus rekviemeket felbugyogtatni, igen változatos dinamikával és intonációval. Fél óráig kifejezetten szórakoztató, aztán füttyögés, ciccegés, ágyvas kopogtatása ajánlott.
FŰZÖLD SZUSZOGÓ
Tudattalan légzőgyakorlatai zenekari próbák üresen megfújt fúvóshangszereire emlékeztetnek. Erős, porszívószerű szívóhatás után, intenzív légprés következik. A garat nem dolgozik, csak a tüdő, a légcső és az ajkak. Lassú, de megbízható, erős értékrendet követő típus, forduláskor sem zökken ki elhatározásából.
HŰVÖSKÉK HORKOMAT
Kizárólag háton fekszik, mozdulatlanul. Rövid, erőteljes, azonos hosszúságú, azonos szünetekkel szabdalt 1-2 mp-es horkanások jellemzik. Tökéletes precizitás, darabonként szabványszerű horkolásminták figyelhetők meg. Nagy háttérismeretre, az éjszakához való fegyelmezett viszonyra utalnak, az ágy szélét markoló kezek.
Az együttes megszólalása a négy alaptípusnak – indokolt kíséretként – ablakremegéssel, kiskanál csörgéssel jár. Reggelre a zenekar minden tagja megesküszik, hogy ő nem, de az összes többi társa eszelősen horkol. Pozitívuma minden horkolásnak, hogy az egyén sajátja és nem államosítható. Még.
Egy 3 éves emlék. Kórházban írtam.
Címkép: egy mindjárt névnapostól: Vogronics Zsuzsanna festménye