Hogyan tovább Klubrádió?

Posted by
Futó Péter
>Azokkal értek egyet, akik szerint a Klubrádiónak erőteljes és merész offenzívába kellene átmennie. Legyen a Klubrádió a formálódó ellenzéki és civil együttműködés arca! Váljon a Klubrádió a sajnálatosan hiányzó közös ellenzéki digitális tér és az előválasztás motorjává! Alakítsa át eszerint arculatát, identitását, tartalmait, terjesztésének médiumait.
.A Klubrádió eddig is ellenzéki hangvételű adó volt, de az újdonság abban állna, hogy a megfigyelés, az elemzés, a leleplezés, a felháborodás,a gúny és a sajnálkozás hangjai mellett egyre nagyobb súlyt kapnának a kiáltvány jellegű és a konkrét politikai cselekvést szervező műsorok – hiszen nézzünk magunkba: ki tud még meglepődni, megdöbbenni? A jelenleginél sokkal több szót kaphatnának az előválasztási és a választási részvételt, a demonstrációt, netán a sztrájkot szervező aktivisták, országos és helyi szinten egyaránt, civilek és hivatásosak, attól függően, hogy éppen melyik műsorban vagy rovatban tájékozódik az olvasó, a hallgató.
.Az előny kölcsönös lenne, mert (a) az ellenzéki pártok, (b) az ellenzéki kézben lévő önkormányzatok és (c) a sértett civil szervezetek nemcsak arra szorulnak rá, hogy hangot kapjanak az éterben és a neten, hanem olyan tanácsokra és nyilvános tanácskozásokra is, amik alapján eldönthetik, hogy milyen legyen
– az arculatuk,
– témaválasztási stratégiájuk,
– milyen személyiségű, hangvételű embert jelöljenek vezetőknek.
.
“Beszéljük meg” az aktuális kérdéseket, de csakis közvetlen politikai cselekvésre fordítható módon! (Az angolban van erre egy új szó: “actionable”).
. Egy példa: kik legyenek az előválasztáson a pártok és a pártfüggetlen tömörülések miniszterelnök jelöltjei? Pl. nő vagy férfi, egy inkább számonkérő vagy inkább egy fokozott szociális érzékenységű politikus számíthat nagyobb támogatásra? Lehet hogy többen szavaznának
– egy pártfüggetlen, anyatipusú, integráló személyiségű, jogállami alapállású szinésznőre,
– mint egy erőteljesen korrupcióellenes állatorvos férfire,
– vagy mindkettőjüknél népszerűbb lenne egy “kardos menyecske” jellemű politikusnő, aki visszamenőlegesen és előre is igazságot szolgáltatna a megrövidített állampolgároknak (ld. nyugdíjak, devizahitelek), önkormányzatoknak (célzott elvonások és támogatások) és mostoha szektoroknak (egészségügy).
.Az offenzívának olyan formáit is el tudom képzelni, hogy az elvett frekvencia helyett a Klubrádió nemcsak a vidéki és a webes jelenlétet erősítené, hanem anyagai más, pl. nyomtatott és videós médiumokban is az eddigieknél szervezettebben, nyomatékosabban és offenzívebb hanggal jelennének meg. Pl. el tudok képzelni
– olyan klubrádiós műsorokat, amik erőteljesebben támaszkodnak a dokumentum filmekre és a videó műfajára
– egy “Klubrádió” rovatot a nyomtatott Népszavában, és
– együttműködést a Szabad Európa Rádióval, ami a Trump utáni időszakban végre leveheti a szájkosarat. (Pl. műsorokat lehetne cserélni!)
– együttműködést a Demszky Gábor – és újabban Závada Pál ! – neve által fémjelzett “Nyomtass te is” mozgalommal.
– együttmúködést az Újnépszabadsággal (ujnepszabadsag.com)
– vagy közös műsort a Gulyás Márton neve által fémjelzett “Partizán” c. webes – konkrétabban: Youtube-os! felülettel.
.
Ha a Klubrádió munkatársai mindezt okosan csinálják – és nagyon okosak! – akkor talán még az újságírói függetlenséget és a “kereskedelmi rádió” arculatot sem kell teljesen feladniuk. De az újságírók mögé a politikai és a marketing stratégiához értő szakembereket kell állítani.
.
Természetesen erőt csak akkor lehet mutatni, ha a terjeszkedést egy erőteljes pénzgyűjtő (fundraising) kampány alapozza meg. Kell hogy legyenek elérhető források az egyes EU tagállamoknál és régióknál, akiknek régóta bögyükben van a kekeckedő főmagyar.
.A vége pedig az lesz, hogy a kiskakas visszaveszi a gyémánt félkrajcárját, a császár pedig mehet kapirgálni a szemétdombra.