Az privátkopó utolsó esete

Posted by
Kert Attila
>…és egy csomó más, jobbnál jobb címet lehetne adni ennek az elképesztő sztorinak, amit Agatha Christie, Rejtő Jenő vagy Chandler is írhatott volna. Agatha Christinél a társasági élet, valamint a kiterjedt ismeretségi- és ügyfélkör. Rejtőnél a kalandok, és hülye helyzetek; Chandlernél meg az utcai kutyagolás, a piálás és a nyomozás a gazdagok világában lett volna domináns.
De ez a kopasz, bajuszos krapek a képen, aki nagy szemüvegével úgy néz ki, mint egy kettősügynök a hetvenes években (akár a The Americans egyik karaktere is lehetne), nem kém volt és nem regényhős, bár igazán regényes életet élt.
Saját háza előtt ütötték fejbe

Magándetektív volt, méghozzá híres. Kalifornia, talán egész Amerika leghíresebb magánnyomozója. Életkorát tekintve akár dolgozhatott volna együtt a késői Philip Marlow-val, találkozhattak Perry Masonnel is és kutyagolhattak együtt Stone hadnaggyal San Francisco utcáin.

Velük ellentétben azonban Jack Palladino nem kitalált karakter, hanem igazi, hús-vér ember volt.
Persze főleg ügyvédeknek dolgozott, de 50 éves pályafutás alatt ügyfelei között előfordultak színészek, üzletemberek, polgármesterek; sőt, egy elnök is volt megbízói között. Dolgozott Harvey Weinsteinnek és a Hell’s Angelsnek épp úgy, mint R. Kelly-nek és Curtney Love-nak (természetesen Kurt Cobain ügyében). Nyomozott Michael Jackson után egy molesztálási ügyben, fedett (magán)nyomozóként börtönben, csaló fegyőrök után. Közreműködött a dohánygyárak manipulációinak leleplezésében, ezt a sztorit az Insider (A bennfentes) című filmből ismerheted, amiben Al Pacino és Russel Crowe játszott, egészen elképesztően egyébként; valamint ő maga, mármint Palladinio: saját magát alakította.
A magánnyomozó-ipar nagyjaként emlékeznek rá az iparág fontos szereplői, hozzátéve, hogy a klasszikus huszadik századi old school privátzsaru-szakma utolsó igazi képviselője volt. Sosem viselt pisztolyt, azt szokta mondani, hogy az ő fegyvere a fényképezőgépe, amit viszont mindig magával hordott. Január végén, 76 éves korában halt meg, rablótámadás áldozata lett. Dulakodás után súlyos fejsérüléssel került kórházba, és már sosem tért magához.
De a fényképezőgépében talált utolsó képek segítségével megtalálták a támadóit.
„Kinyomozta a saját meggyilkolását” – mondta Palladino ügyvédje. Akik ismerték, gyászolják, ám, tette hozzá, mosolyognak rajta, hogy halála is pontosan passzolt életéhez.