A zöld terület értéke egy 750 éves városban

Posted by

Nagy csinnadrattával jelentették be még tavaly nyáron, hogy új néven működik tovább az addig „Közterület Felügyelet és Mezei Őrszolgálat”; az új név: „Győri Önkormányzati Rendészet”. A www.gyor.hu portálon azt írták, hogy az eddigieknél is határozottabban lép föl az új nevű társaság a szabálytalankodókkal, illegális (miért, legálisan lehet?) szemetelőkkel szemben Az új nevű szervezet új egyenruhát, új gépkocsikat, továbbá (feltehetően) új gumibotot és új bilincseket kapott – amit természetesen az „illegálisok” ellen használhat. Szolgálati ideje 0–24 óra, együttműködik a rendőrséggel. „A polgármester célként jelölte meg, hogy másfél éven belül Győr legyen a legtisztább magyarországi város, ezért is hirdettek zéró toleranciát az illegális hulladéklerakókkal szemben” – írta a gyor.hu portál. Közölte az ott megjelent írás ezt is: „a zéró toleranciához hozzá tartozik, hogy már az első tettenérés esetén is a legmagasabb, ötvenezer forintos bírságot szabják ki… a zöldterületek védelmét is kiemelten kezelik… a szabálysértés éjjel is, nappal is szabálysértés…a 27 fős felügyelői létszám az idén (2020-ban!) további hattal emelkedik”.

Ehhez képest még (az ezen írás témájául szolgáló) különösen egyszerű gondot sem sikerült megoldania a parádésan fölszerelt és jogokkal szépen ellátott szervezetnek. A városban egyre kevesebb a zöldterület, éppen ezért a jóérzésű polgárok igyekeznek minden „zsebkendőnyi” zöldet is megvédeni, megőrizni. Csakhogy tehetetlenek, mert az autósok egyre agresszívabbak, és csakazértis a füves, beültetett, ápolt területeken parkolnak. Mára csak az emlékeztet az egykori, kb. 50 négyzetméteres zöld pázsitos felületre, hogy látszik: nincs lebetonozva. Az eredeti fű kipusztult, bár kétszer újra telepítettük, locsoltuk, nyírtuk. Ma már csak gyomnövény tenyészik ott.

Kértük a Győri Önkormányzati Rendészet elődjét is nem egyszer, hogy
intézkedjék az eredeti állapot visszaállítására – hasztalanul. Kértük a kerületrész (nem tudható, most éppen melyik párt, szervezet, egyesület színét viselő) önkormányzati képviselőjét is, hogy segítsen. A választás előtt természetesen megígérte, és (természetesen) nem tett semmit sem. Kénytelenek vagyunk nyugtázni: Győr a teljesítetlen ígéretek városa. Az ám, Győr az idén ünnepli várossá nyilvánításának 750. évfordulóját