Putyin hasznos idiótája

Posted by
Fekete-Győr András
>Az orosz elnök az Európai Unió megosztására használja Orbán Viktort – bár ez az állítás senkit nem lep meg, még Putyin korábbi miniszterelnöke, Mihail Kaszjanov is erről beszélt a Válasz Online
-nak adott interjújában. Szerinte Putyin az Orbánhoz hasonló bajkeverőkkel „játssza a játékát, hogy megelőzze az Európai Unió Oroszországgal kapcsolatos egyhangú és gyors döntéseit”.
Orbán Viktorban pedig tényleg hasznos segítőre talált az orosz elnök: a magyar miniszterelnök a kezdetektől próbálja akadályozni az Ukrajna megtámadása és a Krím-félsziget elfoglalása miatt kivetett szankciókat – hiába hunyt el a háborúban számos kárpátaljai magyar is.
Putyinék köszönik azt is, hogy a magyar kormány minden további nélkül beengedi az „orosz kémbanknak” is hívott Nemzetközi Beruházási Bankot, amelyen keresztül így könnyebben mozoghat majd Európában az orosz titkosszolgálat.
Emellett a kormány nem csak tettekkel, hanem szavakkal is jelzi, hogy nem szeretne Oroszországgal szemben az EU mellé állni: a magyar diplomáciának például az ég világon semmi problémája nincs az orosz ellenzékiek megmérgezésével, orosz újságírók meggyilkolásával. De a Brüsszellel sokat harcoló miniszterelnök csendben van akkor is, amikor az EU külügyi főképviselőjét próbálja megalázni az orosz külügyminiszter.
Erre a szintre züllött 2021-re Orbán Viktor vezetésével a magyar külpolitika: a maffiaállamot építő, Szovjetuniót visszaállítani akaró, transzatlanti egységet romboló Vlagyimir Putyin hasznos idiótájává.