Moszkvai nagy kutyák

Posted by

Mick Green
>Minden reggel, mint az óramű, felszállnak a metróra, elindulnak, hogy megkezdjék a napi rutinjukat a város nyüzsgése közepette.De ezek nem akármilyen napi ingázók. Ezek kóbor kutyák, akik Moszkva  külvárosában élnek, és a földalatti vonatokon ingáznak a városközpont felé, hogy élelmiszert keressenek.Aztán egy  kunyerálva és az utcán koldulva eltelt kemény nap után visszaugranak a vonatra, és visszatérnek a kertvárosba, ahol éjszakáznak.
A kutyákat tanulmányozó szakemberek szerint általában a legcsendesebb vagonokat választják a vonat elején és hátulján. Még együtt is dolgoznak, hogy a megfelelő megállóban szálljanak le.  Megtanulják ugyanis megítélni, hogy mennyi időt kell tölteniük a vonaton.
A tudósok szerint ez a jelenség a Szovjetunió 1990-as évek összeomlása után kezdődött, Oroszország új kapitalistái ekkor ipari üzemeket hoztak létre a külvárosokban. A kutyák itt éjszakáznak. Dr Andrej Pojarkov a Moszkvai Ökológiai és Evolúciós Intézet munkatársa: ′′ A kutyák a napi ingázásuk során szeretnek játszani.′ Másodpercekkel az ajtók bezárása előtt felugranak a vonatra, kockáztatva, hogy a farkukat becsípik. Szórakozásból csinálják. És néha elalszanak és rossz megállóban szállnak le.” A kutyák elképesztően megtanulták a közlekedési lámpákat használni, hogy biztonságban átkelhessenek az úton – mondta Dr. Pojarkov. És ravasz taktikát alkalmaznak, hogy finom saurma (husos tészta) darabkáihoz jussanak. Az étkező gyerekekkel a kutyák ′′ cukin játszanak ′′, a gyerekek térdére hajtják a fejüket, és könyörgően bámulnak a szemükbe, hogy elnyerjék a szimpátiát – és a kaját. Dr. Pojarkov hozzátette: ′′ A kutyák meglepően jó pszichológusok.””
(Közzétette: Szomjas Oázis)