A Fidesz piciben mindig nyer?

Posted by

Zöldi László
>A semmiből létrehozott ellenzéki fórum, a Partizán tegnapelőtt meghívott három újságírót, hogy beszéljék meg a Klubrádió-botrány után kialakult helyzetet. Egyikük, a HVG-nél dolgozó Gergely Márton ezt találta mondani: „Nettóban mindig a Fidesz nyer.” A másik kettő kérdően nézett rá, mire így pontosított: „Piciben állandóan nyernek.” Éreztem, hogy valami fontos hangzott el. De azt is, hogy a nettós mondat nem vehető fel a szállóigék gyűjteményébe.

Oly sokan nincsenek tisztában a nettó és a bruttó közti különbséggel, hogy az utalást aligha értenék. A picis magyarázat megvilágítja azonban, hogy az újságíró a hazai nyilvánosság lényegét fogalmazta meg. Kár, hogy a magyarázat nem mellékelhető a szállóigéhez. Arra utalt, hogy nem föltétlenül kell eltörölni a Föld színéről a Klubrádiót, elég, ha a földi sugárzástól tiltja el a hatalom. Ezzel ugyanis megfosztja a hallgatóság jelentékeny részétől. A csatát már akkor is megnyerte, ha a Klubrádiót fele annyian kísérik figyelemmel. A döntő ütközet 2022 tavaszán lesz ugyan, de ha most lehalkítja az egyik legerősebb hangszórót, jövőre akár a végső győzelmet is megszerezheti.

A Klubrádió hangerősítő volt, fölerősítette a kormányt bíráló értelmiségiek hangját. Vagy anyagi okból, vagy más megfontolásból lemondott arról, hogy a hatalom számára kínos ügyeket tárjon fel. Inkább arra vállalkozott, hogy napirenden tartsa („Beszéljük meg!”) a kormánytól független szerkesztőségek által föltárt ügyeket. Ezért aztán elég lehalkítani, nem muszáj Gergely Márton korábbi munkahelye, a Népszabadság sorsára juttatni. Nem szükséges egyik napról a másikra bezárni, a helyét sóval behinteni csak azért, mert olyan újságírói garnitúrát nevelt ki, amelynek tagjai az Orbánék számára kínos ügyek feltárásában találták meg a hivatásukat.

Ha azt a fránya picit igésítjük, akkor a jelentéktelenítési eljárást talán leginkább az aprítani kifejezés jellemzi. Ennek rokon értelmű szava a porlasztani, amiről pedig a porlasztó jut eszembe. A karburátor, amelyet 1893-ben Bánki Donát és Csonka János talált föl. Jó száz évig levegőt adagolt a folyékony üzemanyaghoz, hogy az autók minél gyorsabban haladjanak. Mára azonban elavult módszernek tűnik fel, visszaszorult az egyszerűbb szerkezetű, úgynevezett kisgépek közé. Hol láncfűrészhez használják, erről árulkodik a korrupciós és urizálós ügyeket feltáró Népszabadság kivégzése. Hol pedig fűnyíróhoz, ezt sejteti a Klubrádió száműzése az online térbe.

Tíz mondat a Klubrádióról

Az interneten finanszírozhatatlan lesz az eddigi tartalom. (Kabai Domokos Lajos újságíró, Bekiáltás.blog, 2021. február 9.)

A mindenség szövetébe egy sarló-kalapáccsal és vörös csillaggal beszakított féreglyuk: a Klubrádió. (Trombitás Kristóf publicista, Vasárnap.hu, 2021. február 10.)

Nyilván a Klubrádió, amíg marad ez a hatalom, kénytelen lesz az interneten száműzve működni. (Rózsa Mihály kommentelő, Újnépszabadság.com, 2021. február 13.)

Lekapcsolják a Klubrádió még megmaradt utolsó, budapesti frekvenciáját is. (Magyar György ügyvéd, Magyarügyvéd.hu, 2021. február 14.)

A Klubrádió ezen a frekvencián 3 millió emberhez juthatott el, ennek hetente 10 százaléka élt a lehetőséggel, s 8 százaléka számított aktív hallgatónak. (Gábor György filozófus, Facebook.com, 2021. február 15.)

A Klubrádió ellenállt a legelkötelezettebb közönsége nyomásának, és nem vált ellenzéki pártrádióvá. (Pikó András józsefvárosi polgármester, a Klubrádió volt munkatársa, Mérce.hu, 2021. február 15.)

A Klubrádió az intellektuális gazdagság, sokszínűség és nyitottság egyik legfontosabb szimbóluma. (Szalai Erzsébet szociológus, Mérce.hu, 2021. február 15.)

Internetre száműzött rádió. (Czene Gábor újságíró, Népszava, 2021. február 15.)

A Klubrádió se nem szűnt meg, se el nem hallgatott, csak az analóg, földi sugárzásról online műsorszórásra kényszerült váltani. (Szele Tamás újságíró, Forgókínpad.blog, 2021. február 15.)

Arra kell koncentrálni, hogy sokaknak szóljunk, minden létező, elérhető felületen. (Kárpáti Iván klubrádiós hírszerkesztő, Klubrádió, 2021. február 16.)

Médianapló, 2021. február 17.