Churchill helyett a magyar származású színészt ölték meg a nácik

Posted by
Rá sem emlékezünk már, pedig külföldön mindenhol kiemelik, hogy magyar származású volt. Leslie Howardról, a harmincas évek egyik legismertebb brit színészéről van szó, akit Oscar-díjra is jelöltek és csupán 50 éves volt, amikor a II. világháború alatt a német vadászgépek a tenger felett lelőtték azt a polgári repülőt, amelyen ő is utazott. A New York Times szerint a nácik azt gondolták, Winston Churchill is a gépen van.

Leslie Steiner néven született Londonban még 1893-ban. Az apja, Steiner Ferdinánd Magyarországról vándorolt ki a jobb élet reményében. Be is jött a számítása, hiszen menő bróker lett. Öt gyereket szült az angol felesége, köztük az első volt a kis Leslie. Már kiskorától a színészet izgatta, de az apja kérésének eleget téve a bankszektorban helyezkedett el.

Leslie Howard a legnépszerűbb brit színészek közé tartozott.

Aztán az I. világháború kitörésekor önként jelentkezett katonának. 1916-ban, 23 évesen súlyos légnyomást kapott a fronton, azonnal leszerelték. A háborús élmények kikészítették lelkileg, egy ideig újságíróként dolgozott, ám az orvosok is azt tanácsolták neki, hogy a traumák feldolgozásában inkább a színjátszás segíthet. Hamar hírnevet szerzett magának, de ekkor már a Leslie Howard művésznéven. Sok színésznek a hangosfilm jelentette a végállomást, az elegáns és kifogástalan modorú magyar származású színész viszont ekkor lett világhírű. Hollywood ugyanis vadászott a szép angolsággal beszélő, kellemes orgánumú színészekre, ő pedig megfelelt a kívánalmaknak. 1934-ben a Berkley Square című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték.

Aztán a főszerepek egyikét kapta az azóta legendássá vált Elfújta a szél című filmben, amely végül tíz Oscar-díjat kapott. A rendezőtől a vágóig szinte mindenki megkapta a szobrocskát, Leslie Howard végül nem. A magyar származású színész a nők körében is népszerű volt, de nem engedett a csábításnak. Még az I. világháború alatt vette el feleségül Ruth Evelyn Martint, akitől két gyermeke született (mindketten színészek lettek). Kevesen tudják, Howard egyik legjobb barátja a Casablanca legendás színésze, Humphrey Bogart volt. Olyan erős kötelék volt közöttük, hogy Bogart később hivatalosan is Leslie Howard Bogartnak nevezte el az egyik lányát.

A legendás Elfújta a szél című filmben is szerepet kapott.

A II. világháború alatt Howard úgy érezte, hogy otthon a helye. Rendszeresen fellépett a fronton harcoló brit katonák előtt és minden nyilatkozatában elítélte a német agressziót. Aztán elérkezett a végzetes, tragikus nap. 1943. június 1-jén Lisszabonból akart hazarepülni. A polgári utasszállító gépet – fényes nappal – német vadászbombázók vették tűz alá és pillanatok alatt az Atlanti-óceánba zuhant. Három nappal később a New York Times biztos forrásokra hivatkozva azt írta, a gépet azért lőtték le a németek, mert azt az értesülést kapták, hogy rajta van Winston Churchill, az angolok miniszterelnöke. Nem azon a gépen volt…

Azért akadt némi furcsaság még Lisszabonban. Például egy magas rangú egyházi méltóság miután telefonhívást kapott, az utolsó pillanatban szállt le a gép fedélzetéről. Ami biztos, nem Howard volt a célpont. Ő ugyanis úgy kerülhetett csak a repülőgépre, hogy egy család – előzékenyen – lemondott az utazásról.

Így maradt életben az akkor 8 éves Derek Partridge, aki a szüleivel együtt szállt le a repülőről. A sors furcsasága, hogy Partridge később szintén neves brit színész lett és számtalan nyilatkozatában elmondta, örökké hálával gondol a magyar származású színészre, hiszen az életét köszönheti neki. Howardnak 50 év adatott. Angliában manapság is sokszor emlegetik a nevét. A tragikus életéről könyv és dokumentumfilm is készült. Nálunk csak elvétve hallani róla.