Vágóhíd avatás

Posted by

Fábián András
>Hallgatom az elemzéseket arról, hogy Orbán a következő időszak EU pénzügyi alapjait a „vidékfejlesztésre”, az agráriumra, az agrár-képzés fejlesztésére és még sok mindenfélére akarják használni, ami a vidékkel függ össze. Egy dolog nyilvánvaló, hogy a vidéken akarják megnyerni a 2022-es választásokat és hogy ezt ők „vidékfejlesztésnek” nevezik. Eközben mi pontosan tudjuk, hogy a közmunkások sakkban vannak tartva a kevéske keresményükkel, a vidéki választók pedig megfigyelés alatt állnak a Fideszes polgármesterek és hűséges csatlósaik által. Mostmár le lehet fényképez(tet)ni a szavazólapokat is. Persze, ettől még előfordulhatna rebellió, ellenállás és végső soron a bukás is. A vidéki emberek is rájöhetnek, hogy abban a pillanatban, ahogy megszűnik a Fidesz hatalma, nem lesz, aki bosszút álljon rajtuk és családtagjaikon. Merthogy ez ilyen egyszerű. Ha nincs puska, nincs mivel lőni. Mosolyog az őz.

Itt jön Orbán B-terve, habár ő állítólag soha nem szokott B-tervet csinálni. Ő ugyanis oly zseniális népvezér, hogy neki az A-terve is mindig bejön. Még akkor is, ha nem. Ez esetben csupán annyi történt, hogy az A-terv módosult, csak arról elfelejtette tájékoztatni a híveket. Fő, hogy akármi történik is, ő az, aki győz.

Most azonban van B-terv, ami lényegében sokkal fontosabb, mint az A-terv. Sőt! – az maga az A-főterv része. A főterv szerint a Fidesznek a választásokig meg kell szállnia a még el nem foglalt stratégiai ágazatokat is. Lehetőleg minden olyan kulcspozícióba olyan megbízható kádereket kell ültetni, akik vezényszóra le tudják állítani az ágazat, együttesen pedig az ország működését. Kész slussz passz! Amikor aztán az ország megbénul, nincs mit enni, nincs gáz, víz, villany, akkor kivezényli az “elégedetlen” B-középet és a szélsőjobberek hordáit az utcákra, és kezdődhet a puccs a tehetetlen ballib kormány ellen, amely arra is képtelen, hogy működtesse a gazdaságot. Vagyis alkalmatlan a kormányzásra.

Szóval a főterv szerint a most beérkező EU pénzügyi támogatásokból csurran majd egy két csepp a leamortizált falvaknak, a 20 ezer lakosnál kisebb településeknek is biztosan. Ebből a pénzből azonban elsősorban és leginkább a nagybirtokok, az élelmiszertermelés és -feldolgozás nagyüzemei kerülnek majd feltőkésítésre.

A legnagyobb magyar földbirtokos Csányi Sándor, egyben a leggazdagabb magyar bankár, a legnagyobb MLSZ tótumfaktum, és persze Orbán legnagyobb csókosa. Több földet birtokol, mint hajdan Herceg Esterházy Pál és fia, vagy a Festeticsek. Hirtelen eszünkbe jutnak Esterházy Péter szavai: Földet vissza nem veszünk! A nagybirtokosok között ott találjuk Simicska Lajost, Mészáros Lőrincet, Nyerges Zsoltot, a Fidesz-alapító Szajkó Lórántot, Lázár Jánost, és – nota bene – az egész Orbán családot papástól, feleségestől, vejestől leányostól. Épp most igyekezett volna felzárkózni Rogán Barbi is, de ez valahogy nem úgy sikerült, ahogy kellett volna. Legközelebb majd ügyesebbek lesznek. Minden esetre a Budapest Bank vezérigazgatójának, bizonyos Lélfai Koppánynak, szép magyar neve ellenére sem jósolok nagy jövőt a székében. Nem ejtünk majd könnyet érte. Régen tudjuk a szépemlékű Eötvös Gábor zenebohóctól: Van máááásik! Nincs is ezzel semmi baj, hiszen a légy is a szagra repül.

Példálódzó jelleggel említjük csupán, hogy az élelmiszerfeldolgozó ipar magyar hányadának tulajdonosai élén megint csak – minő meglepetés – a Csányi család tündököl. A Bonafarm, a Pick Szeged, az MCS Zrt, a Pick Vágóhíd, az MCS Vágóhíd Kft. stb. Ott találjuk az első tízben a Master Good Kft. milliárdos testvériségét is. Ifj. Bárány László, Bárány László és Bárány Péter cégét gondos kormányunk már 2018 augusztusában is megtámogatta 3,4 milliárd forinttal. Ennyi jutott a kisvárdai baromfifeldolgozó üzemük kapacitásbővítő beruházására. Így aztán jobban érthető az is, hogy ma közel 70 milliárdos vagyon felett uralkodnak. Rövidesen megintcsak dől majd a lé.

Nem szeretném túlragozni ezt a dolgot. Talán így is nyilvánvaló, mire megy ki a játék. Csupán az az egy dolog szomorú, hogy az Európai Unió számára ez nem annyira világos, mint a mi számunkra. Miközben a támogatások feltételeként jogállamiságról beszélnek, szolidaritásukról biztosítanak, kemény politikai bírálatokat adresszálnak a magyar kormánynak és személyesen Orbán Viktornak, rázzák az öklüket és mérges pofát vágnak hozzá, igazából nem változik semmi.

Talán nem említettem, hogy a következő hét év agrárköltségvetése kapcsán 12 milliárd euró (4 284 milliárd forint) felhasználásáról elmélkedtünk, és arról, hogy ezt a pénzt megint nem a magyar emberek sorsának jobbra fordítására, a magyarországi szegénység felszámolására fogják elkölteni. Orbán Viktor ezt így fogalmazta meg február 5-i, pénteki oneman showjában: a kormány terve „… a körforgásos gazdaság kiépítéséről, és egy teljesen új agrár- és vidékfejlesztés, egy soha nem látott nagyságrendű agrár- és vidékfejlesztési program elindulásáról szól.” Ezt neveztük mi egész egyszerűen és közérthetően a földbirtokosok feltőkésítésének.

Címkép: Vágóhíd avatás