Parlamenti mozaik

Posted by

Orbán: Új szakaszba lépünk
>Hétfőn a parlament tavaszi ülésszakát Orbán Viktor beszéde nyitotta meg. Ezzel helyettesítette a miniszterelnök  hagyományos évértékelőjét. Azzal kezdte, hogy a november 11-én bevezetett intézkedésekre a baloldal is felhatalmazást adott, a kormányzati válságkezelést a parlament 90 százalékos többséggel szavazta meg. A kormányfő szerint a betegek számának növekedése ellenére sikerült mederben tartani a járványt, ellentétben azokkal az országokkal, ahol karácsonykor lazítottak. Viszont ismét emelkedő tendencia jöhet ezért szükség van az eddigi szabályok szigorú és következetes betartására is.
Orbán Viktor szerint az újraindítás feltétele a vakcina. Vakcina nélkül ugyanis nem tudjuk megállítani a vírust – tette hozzá. „Nekünk minden olyan vakcina jó, ami biztonságos, és amivel a világon több millió embert beoltottak.” Azt ígérte, az orosz és kínai vakcináknak köszönhetően május végéig 3,5 millió emberrel több embert oltanak be Magyarországon, mint egy hasonló méretű uniós országban. Azt is mondta, hogy április elejére több mint 2 millió embert tudnak beoltani.
Nem a vakcinán keresztül kell bizonyítani az amerikaiak és a Nyugat iránti elkötelezettségünket– mondta Orbán, aki szerint nem szabad az oltásból politikai kérdést csinálni. Az oltási program elindulásával  egy új szakaszba léptünk és felmerül a kérdés: lehet-e rögtön újranyitni az oltási program elindulásával. Ezért a kormány ismét nemzeti konzultációt tart.
Ezután felsorolta mindazt, amit sikernek érez. A hitelmoratórium 3 ezer milliárd forintot hagyott 1,6 millió ügyfél és vállalkozás zsebében.  “A szállodáknál éttermeknél, fürdőknél, edzőtermeknél, a szórakoztatóiparban átvállaljuk a bérek felét, felére csökkentettük az iparűzési adót.” „80 milliárd forintból 250 ezer munkahelyet sikerült megvédeni”, ez a dolgozók munkahelyének 5 százalékát jelenti. „1434 vállalkozás kapott beruházási támogatást. Ez 280 ezer munkahely megmentését és létrehozását segítette elő” – mondta a kormányfő, aki szerint olcsó hitelekkel 40 ezer vállalkozásnak segített a beavatkozás. „2020-ban 1400 vállalkozásnak 500 milliárd forintot fizettünk ki, amiért 1700 milliárd forint beruházás valósul meg.” Az összeg fele a mikro- és kisvállalkozásokhoz ment – mondta a kormányfő. „Decemberben Magyarországon ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt” – mondta Orbán, aki szerint ez a legfontosabb mutató, a kormány ehhez méri eredményességét.  „Úgy gondolom, Magyarország egy erős ország, bátran kiállt, meg is nyerte a csatákat, Brüsszelben kiállva saját érdekei mellett” – mondta Orbán. A válságkezelés lényege, hogy „annak árát nem a magyar emberekkel fizettetik meg, ellentétben a 2010 előtti válságkezelésekkel, amikor a válságok árát főként a nyugdíjasokkal fizettették meg” – mondta a kormányfő, kiemelve, hogy emellett a kormány intézkedései a családtámogatáshoz, a fiatalok életpályájának elindulásához is segítséget nyújtanak, többek között a csokon keresztül.
Az elkövetkező időszakban hatalmas támogatást kapnak majd az egyetemek, megújúl a felsőoktatás. „Van egy újraindítási akciótervünk. Azt remélem, Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint a járvány előtt volt. Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy pártállásra tekintet nélkül támogassák a kormány válságkezelő és gazdaságot újraindító akciótervét.”
A kormányoldal dübörgő tapssal fogadta a beszédet. Ezt követően az ellenzéki frakció vezetők kaptak szót.

Jakab: Orbán olyan, mint egy afrikai kuruzsló
Elsőként a jobbikos Jakab Péter. „Sok beszédnek sok az alja” – kezdte Jakab. Szerinte Orbán menekül a döntéshozatal elől azzal, hogy nemzeti konzultációt indít az újranyitásról. Leszögezte, hogy az oltást nem lehet kötelezővé tenni, önkéntesnek kell lennie. Nem a politikusok dolga meggyőzni a lakosságot az oltásokról, azt hagyják a szakemberekre, virológusokra.
Történelmi bűnnek nevezte, hogy a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból atlétikai stadionra, fideszes alapítványokra, a Budapest–Belgrád-vasútvonalra és a vadászkiállításra költötte a pénzt a munkahelyek védelme helyett. A szakemberek dolga meggyőzni az embereket az oltásról, akik azt mondják, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezetteket adassák be az embereket. Orbán olyan ebben a témában, mint egy afrikai kuruzsló „Ez itt nem Oroszország, meg nem Kína, hanem Magyarország. Nálunk a nyugati világban nem az a dolga a kormánynak, hogy befenyítsék a népet”. – mondta. Arról is beszélt, hogy Orbán ahelyett, hogy kezelte volna a válságát, mindig másra mutogatott. Történelmi bűnnek nevezte azt, hogy szerinte a miniszterelnök nem az országot, hanem saját magát védte a járvány ideje alatt. „Akiket ma ön kifoszt, akiknek az életét kizsigerelik, azok holnap kormányváltó tömegként fognak visszavágni önnek” – fogalmazott Jakab. Azt mondta, ő biztosan nem fogja megszavazni a kormány felhatalmazását.

„Ha azt gondolják, hogy nincsen benne a tiszteletdíjukban, hogy hallgassák végig az ilyen beszédeket, tévednek, benne van” – mondta Kövér László házelnök Jakab felszólalása után, akit Gyurcsány Ferenc követett.

Gyurcsány: Meglopják a nemzetet

A volt kormányfő azt javasolta, hogy az emberek „tartsák be a szabályokat és oltassák be magukat, ezzel nem érdemes vitatkozni.” Gyurcsány, visszautasította, hogy az ellenzék az oltások ellen volna. Azt, hogy csak az európai ügynökség által jóváhagyott vakcinával javasolják az oltást, „azt tekintsék óvatosságnak. Ebből nem érdemes politikát csinálni” – mondta Gyurcsány, aki szerint nem tisztességes, hogy a kormány e miatt az óvatosság miatt oltásellenességgel vádolja az ellenzéket. Gyurcsány ironikusan megjegyezte, hogy nincs kétsége afelől, hogy Orbán Viktor valós számokat mondott a gazdaságról, de „ez az ország régen volt akkora bizonytalanságban, mint mostanában. Bizonyos szektorok kitettsége drámai”, és az érintettek nem látják azt az optimizmust, amit a kormány. Gyurcsány szerint Jakab Péter pontosan fogalmazott: Orbán „a sajátjaira vigyáz, építi a világot, amely az övé, de ezen túl nagy érzéketlenséggel fordul a világ felé”. Keveset adott bértámogatásra, munkahelymegőrzésre, az egzisztenciák megőrzésére. „Messze-messze a legutolsók vagyunk ebben Európában.”
Gyurcsány azután az egyetemi átalakításokról szólt. „Pár embernek ellenérték nélkül odaadják a nemzeti vagyon egy részét”, szellemit és fizikait egyaránt. „Meglopják a nemzetet” ahogyan azt a MTA-val, a CEU-val elbánva is tette. „Önöket zavarja a szellemi sokszínűség.” Az egyetemek privatizációja „a magyar felemelkedés és megmaradás zálogának elárulása”. Gyurcsány szerint „nagyon súlyos bűn” az egyetemek ilyenfajta magánosítása.
„Önöket zavarja, hogy az ellenzék az önök által kitalált centrális erőtér logikájával szemben egységes alternatívát kíván mutatni. Az ellenzék sokszínű, de hasonlóan gondolkodik: akarnak egy demokratikus, szabad Magyarországot, önökkel szemben” – mondta a volt kormányfő, aki szerint a következő időszakban a kormány válasza minden vádra az lesz, hogy „Gyurcsány!”. „Arról beszélek, drága uram, hogy ennek az országnak vannak súlyos problémái. Mi történne akkor, ha az országot felnőttként kezelve beszélgethetnénk ezekről, és nem az lenne mindenre a válasz, hogy Gyurcsány?” Tréfásan hozzátette, hogy a kormányoldalon önmegynyugtatásra használják a gyurcsányozást. Ezzel rengeteg nyugtatót spórolnak meg. Talán az egészségpénztártól kaphatna ezért egy kis összeget.

Schmuck Erzsébet: Több támogatás sportra, mint egészségügyre
Az emberek életébe az elmúlt egy évben beköltözött a félelem – mondta Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke. „Önök az elmúlt tíz évben súlyos milliárdokat vontak ki az egészségügyi ágazatból” – fogalmazott. A járvány alatt kétszer annyi támogatást adtak a sportra, mint az egészségügyre. Nincstelenné tették az önkormányzatokat, emiatt sok tízezer embernek nem tudtak helyben segíteni. Miközben az élelmiszerárak növekedtek, a nyugdíjat alig emelték, és a bérpótlékokat se fizették ki rendesen.

Szabó Tímea: Tényleg minden élet számít?

„Nem csodáljuk, hogy nem szeretne beszámolni a kormány tavalyi teljesítményéről” – kezdte Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, felidézve Orbán szeptember eleji nyilatkozatát, amely szerint „a halálozások számát nézem elsősorban”. Aztán „amikor a halálozási adat 7000 fölé ment, akkor hirtelen ízléstelennek tekintette, ha valaki ezeket a számokat felhozta” – emlékeztette Szabó a kormányfőt, megjegyezve, hogy 20 ezer ember előtt futballmérkőzést is tartottak, nem sokkal az újabb korlátozások előtt. „Tényleg minden élet számított, vagy csak az ön beteges hobbija?” Szabó gazdasági adatokat is idézett: „Ma 30 éves csúcson van azt államadósság. Korábban ez volt az ön mumusa, ehhez képest 30 éves csúcsra járatta.”

„Az emberek igényt tartanak az önök támogatására: ehhez képest a KSH munkanélküliségi adatai a következők: januárban 299 ezer álláskereső van, 49 ezerrel több, mint egy évvel korábban.” „Nem tudom, mit hazudozik össze ezekkel a számokkal kapcsolatban, miniszterelnök úr.” A 300 ezer regisztrált munkanélküli mellett 150 ezer ember semmilyen ellátásban nem részesül. „Tényleg minden élet számít, vagy csak az önöké?” – kérdezte Szabó, megjegyezve, hogy februárban 70 ezer ember egészségügyi ellátását szüntette meg a kormány.
„A maguk kegyetlen embertelen kormánya potyautasnak nevezi azokat, akiket megfosztottak a gyógyulástól. Ezek az emberek nem kapnak tb-ellátást.”
„Ez az ellátási összeg egyébként 6 milliárd forintba kerülne – tizedébe annak, amennyit Semjén Zsolt vadászkiállítására költ” – mondta Szabó, emlékeztetve arra, hogy a Fiumei úti Baleseti Intézetben kabátban dolgoznak az orvosok és a nővérek, a kormányzat eközben milliárdokat költött haditechnikára és kiállításokra. Szabó nem tudta végigmondani beszédét, időtúllépés miatt elhalkult a mikrofonja.

„13 752 honfitársunk vesztette életét. Bárcsak ne az Adrián vagy a Balatonon töltötték volna a nyarat a kormánytagok, hanem az egészségügy felkészítésével foglalkoztak volna!” – reagált Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke Orbán beszédére. Szerinte kár volt bizalmat adni a felhatalmazással ősszel, mert már az első hullámban kiderült, hogy csak a kiváltságosok élete számít. A felhatalmazás szerinte nem arra szólt, hogy a kormány Alaptörvénybe foglalja a lopást, hogy tönkretegyék az egyetemi autonómiát, és hogy elhallgattassák a Klubrádiót.

A kormányoldal válasza

Ezt követően a kormányoldal kapott szót.
Simicskó István a KDNP nevében megköszönte a kormány munkáját a járvánnyal kapcsolatban. „A baloldali frakcióvezető kollégákat végighallgatva eszembe jut, hogy persze szívesen fogadunk észrevételeket, főleg olyanoktól, akik addigi életük során már számos válságot megoldottak, és sikeresen élték meg a válsághelyzeteket. A Jobbik még egyet sem oldott meg, a többi baloldali párt még egyet sem oldott meg sikeresen.”  Simicskó szerint az elmúlt 11 év mutatta, hogy minden válságban lehet a kormányra számítani, legyen az gazdasági, migrációs vagy járványügyi válság.  Ezután a kormányzat gazdasági intézkedéseit méltatta.  „A kormány helyesen jár el, időben hozta meg a védelmi intézkedéseket, az hozza meg a hatékony védekezés alapjait” – mondta Simicskó, kiemelve a vakcinabeszerzést is. „A magyar hatóságok által bevizsgálta vakcina kerülhet az emberek elé, ez a folyamat zajlik” – mondta, megjegyezve, hogy az ellenzéki polgármesterek között többen cinikusok, ötleteikre nincsen szükség, inkább a kormány védekezését kellene támogatni.
Kocsis Máté, a  Fidesz frakcióvezetője szerint nem sikerültek túl jól az ellenzéki felszólalások, ezért inkább Gyurcsány Ferencre hegyezte ki mondandóját. „Ön az egyetlen ebben a házban, akinek az erkölcsről semmilyen mondanivalója nem lehet” – mondta a . „Nekünk az esne jól, ha ön végre eltűnne a közéletből.” Hazugságról és gyűlölködésről szól az ellenzék kommunikációja, és nem sokszínű az ellenzéki szövetség, hanem kétszínű.

(A Telex.hu parlamenti tudósításának felhasználásával).