Irány a sor vége

Posted by
Hirschler Richárd
>Ismerős írja – megosztom, mert hasonló cipőben járok
“Vasárnap dél van. Csörög a telefonom. A háziorvosom az. Nemhogy vasárnap, még sohasem hívott. Mindig fordítva történt.
– Jó napot, …….úr!
– Szép napot kívánok!
– Kaptam egy listát, látom regisztrált a koronavírus elleni vakcinára, ezért hívom, lehetőséget kapott a jövő hétre egy oltóponton a Szputnyik V oltásra, beírjam?
– Nem, köszönöm, abból nem kérek.
– Értem, akkor viszontlátásra Radnai úr.
– Viszontlátásra.
70 feletti vagyok, a vérnyomásom magas, mindenfélét szedek rá, különben – ahogy azt ebben a korban lehet mondani – egészségileg többé-kevésbé rendben vagyok. Persze nem kéne annyi hírt olvasnom, gondolkodni sem ildomos manapság, az olvasottak megértése sem eredményez megnyugvást, a politikusok megszólalása meg végképpen nem. Arról nem is beszélve, hogy az ember, ha teheti igyekszik maga utána járni a dolgoknak: momentán a Szputnyik V vakcina előnyeinek, kockázatainak.
A MOK még mindig nem adta áldását.
Az ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS viszont ott virít az OGYÉI honlapján.
Letöltöm.
Az első bekezdés rögtön ez: „Az alábbi tájékoztató a gyógyszer orosz nyelvű termékismertetőjének magyar nyelvű adaptációja, tehát NEM HIVATALOS ÉS VIZSGÁLATOKON ALAPULÓ (EURÓPAI SZABÁLYOKNAK MEGFELELŐ) ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS, HANEM AZ ALKALMAZÁSHOZ IRÁNYMUTATÁST ADÓ LEÍRÁS. A kiindulási alapul szolgáló orosz nyelvű termékismertető utolsó áttekintésének dátuma: 2020. október 28.” (Kiemelés tőlem) A Facebookon egy perc alatt megtalálom: a fordítás alapjául szolgáló anyag NEM a legfrissebb orosz információ, ez még nem tartalmazza a harmadik fázis adataiból leszűrt következtetéseket. Nemhogy uniós jóváhagyása nincsen a Szputnyik V vakcinának, de még az engedély-kérelmet sem nyújtották be. Az orosz beoltottak száma – a lakosság összlétszámához viszonyítva – elenyésző.
Szóval ezért nem.
Fogalmam nincs a különböző vakcinák elosztásának a rendjéről: kik, miért kapják, kik meg miért nem, miért Budapesten adják csak, miért oltópontokon és nem a háziorvosoknál, ennek egészség-szakmai okai vannak-e vagy politikaiak?!
Nem vagyok orvos, nem értek a vírusokhoz. A szakemberek értenek hozzá. Bennük bíznék. Bennük. De a politika szétveri a bizalmamat!
Szóval: ezért nem.
Most mi lesz?
A sor végére kullogtam…