Hol romlott el a Klubrádió-ügy?

Posted by

Zöldi László
>Ma van a földi lét utolsó napja. Az ellenzéki hír- és véleményrádió éjféltől átköltözik az analógból a digitális tartományba. Előtörténetét nem zárhatom le úgy, hogy figyelmen kívül hagyom az ősbűnt. Egy 2009-es botrányt, az úgynevezett frekvenciamutyit.

Az Országos Rádió és Televízió Testület a mostani médiahatósággal ellentétben leképezte a parlamenti arányokat. De az ökumenikus intézmény sem hosszabbította meg a Sláger és a Danubius Rádió szerződését. Két olyan cég kapta meg a hullámhosszukat, amelyek a Fideszhez és az MSZP-hez kötődtek. A mutyi találó kifejezés, A magyar tolvajnyelv szótára szerint felezést jelent. Tiltakozott ellene a médiahatóság elnöke, Majtényi László, majd le is mondott. A miniszterelnök Bajnai Gordon pedig „ostobának, cinikusnak, szűklátókörűnek” nevezte a döntést.

Az Európai Unió kötelezett bennünket arra, hogy a rádiókat 2014-ig állítsuk át a digitális sugárzásra. Az analóg és a digitális tartalomtovábbítás között az a különbség, hogy az utóbbi tartományában kétszer-háromszor több frekvencia található. Ha a Danubiust és a Slágert megtarthatták volna a régi bérlők, akkor az MSZP és a Fidesz nyugodtan alapíthatott volna két netrádiót. Ezt nem tették meg. Közelgett a választási kampány, és üzeneteik a hagyományos (analóg) tartományban sokkal több médiafogyasztóhoz juthattak el. A netes hozzáférés még sokkal kevésbé jellemezte a választópolgárokat, mint manapság.

Ha a kormánypárt és az ellenzéki párt médiahatósági küldöttjei megfosztják frekvenciájuktól a két bejáratott hullámhossz bérlőit, a hirdetési bevételek jelentős része a választási kampányra fordítható. Szakértői becslések szerint az állam által meghatározott költségvetés tízszeresét költötték el a pártok. A hoppon maradt amerikai bérlők az elmaradt hirdetési bevételek miatt az Egyesült Államokban 10 milliárd forintra perelték be a magyar médiahatóságot.

De attól, hogy a szocialista és fideszes médiapolitikusok késleltették a digitalizációt, a magyar médiacégek menedzserei még felkészülhettek volna a korszerűbb technikai helyzetre. Ők sem tették. Arra számítottak, hogy ama pártok, amelyek analóg frekvenciákat adtak nekik, örökké a kormányrúdnál maradnak. Nem maradtak. Orbánék 2010-ben kétharmados többséggel nyertek. Nem tartották be a 2009-es „felezést”, és kivéreztették az SZDSZ-es üzletember vezette szocialista kereskedelmi rádiót. Az egész országot analóg módon behálózó Klubrádiót pedig visszaszorították Budapestre és környékére.

2021. február 14.

Címkép: Pápai Gábor