A nyulak a bűnösök

Posted by
Varga Zsolt
>Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy nyúlcsalád egy farkashorda szomszédságában. A farkasok többször is jelezték, hogy nem tetszik nekik az, ahogyan a nyulak élnek (a farkasok nagyon nagyra tartották saját életformájukat, azt tartották az egyetlen lehetséges életmódnak).
Egyik éjszaka sok farkas pusztult el egy földrengéstől. A farkasok a földrengésért a nyulakat vádolták, hiszen köztudomású, hogy a nyulak hátsó lábukkal a földre dobbantanak, ami földrengést okoz.
Egy másik éjjel egy farkast villám csapott agyon, és erről is a nyulak tehettek, ugyanis köztudomású, hogy a salátafalók villámlást gerjesztenek.
A farkasok megfenyegették a nyulakat, hogy majd megfegyelmezik őket, ha nem viselkednek megfelelően.
A nyulak elhatározták, hogy elmenekülnek egy lakatlan szigetre, de a többi állat, akik tőlük messze laktak, azt mondta, hogy „maradjatok a helyeteken és legyetek bátrak. Ez nem a megfutamodók világa. Ha a farkasok megtámadnak benneteket, azonnal a segítségetekre sietünk.” így a nyulak továbbra is ott maradtak a farkasok szomszédságában.
Egy nap azonban hatalmas árvíz öntötte el a területet, és sok farkast elsodort. Ennek – magától értetődően – szintén a nyulak voltak az okozói, hiszen köztudomású, hogy a réparágcsáló hosszúfülűek áradást idéznek elő.
A farkasok lerohanták a nyulakat, és saját érdekükben egy sötét barlangba zárták őket. Miután néhány hétig semmit sem lehetett hallani a nyulakról, a többi állat tudni akarta, mi történik velük.
A farkasok azt mondták, hogy megették a nyulakat, és miután megették őket, a dolog szigorúan belügynek számít.
Erre a többi állat megfenyegette a farkasokat, hogy összefognak és közösen megtámadják őket, ha nem adnak elfogadható magyarázatot a nyulak megölésére.
– Megpróbáltak elmenekülni – mondták a farkasok -, és mint tudjátok, ez nem a menekülők világa.
Tanulság: Ne sétálj, rohanj a legközelebbi lakatlan szigetre.
/James Thurber/