Miért érték egy rádió?

Posted by
Rózsa Mihály
>Sok eset van, amikor az érték relatív fogalomnak számít. Mert ami az egyiknek érték, a másiknak csak kacat. Legjobb példát mutatja erre a lomtalanítás, mert mi körbe nézünk előtte az otthonunkban, kiválogatjuk, amire szükségünk van és ami kacat. Amire szükségünk van az marad, ami értéktelen, használhatatlan kacat számunkra, azt kivágjuk a ház elé a szemétbe. De jönnek más emberek, akik megnézik mit tartottunk mi értéktelen kacatnak és kiemelik a lomok közül azokat a holmikat, amik velünk ellentétben nekik értéket jelentenek. Engem soha nem zavart, amikor mások túrták át az általam kidobott szemetet, érték után kutatva. Amíg azt rendesen tették és nem kellett utánuk takarítanom. Ha neki érték, ami nekem nem az, akkor vigye, legyen az övé, használja, élvezze kedvére.
És még azok az értékek is képesek relatív értékké válni, amik alapértékek sokunk szemében. Mondjuk, mint a család. Ez a legtöbbünk számára fontos érték és vannak akik viszont a szingli létet tartják inkább ezzel szemben annak. Mondhatnám a gyerekeinket is, de az is olyan, hogy vannak akik úgy képzelik boldogabbnak az életüket, ha nincsenek benne gyerekek. Vagy mondjuk itt van a szabadság értéknek. Ez is egy réteg számára fontos, egy másik réteg viszont akkor érzi jól magát, ha táblákat tesz elé a hatalom és azokkal tereli erre vagy arra. Még az élet szentsége se egyaránt fontos érték mindenkinek. Talán csak, ha nagyon megerőltetem magam, a boldogság utáni vágyat mondanám egyetemes emberi értéknek.
Pont ezek miatt, hogy értéket képvisel e a Klubrádió vagy sem, arról is nagyon sokaknak, nagyon eltérő véleménye lehet. Én speciel nagyon ritkán hallgatok rádiót, így a rádió úgy általában az én életemben nem kerül a kiemelt értékek kategóriájába. A Klubrádiót se nagyon hallgattam, sőt erősen hiányoltam a ritka alkalmakkor amikor hallgattam a kiegyensúlyozottságát. Olykor a gyerekkel rákapcsoltunk a Bolgár György Beszéljük meg műsorára, de be kell vallanom, hogy leginkább azért, mert röhögtünk a sok idióta betelefonálón. Számomra a Klubrádió tehát, nem a Klubrádió miatt jelent értéket, hanem azért, mert a demokrácia alapelvének tekintem, hogy minden vélemény legyen szabad. A demokrácia viszont a rádiókkal szemben már nagyon fontos értéknek számít az én értékrendemben és nem csak jelszavak szintjén, mint a legtöbbeknek. Azért állok a Klubrádió mellé, mert a hatalom mindent el akar követni annak érdekében, hogy elhallgattassa, ezt viszont elfogadhatatlannak tartom. Azért állok mellette, mert tudom, hogy nagyon sokak számára maga a Klubrádió komoly értéket jelent és úgy gondolom, hogy senkitől nincs joga a hatalomnak értékeket erővel elrabolni. Ha én nem állnék most azok mellé, akik értéknek tartották a Klubrádiót és azt elvették tőlük, akkor azt se várhatnám el, hogy ha a hatalom a számomra fontos értéket akarja majd elvenni, akkor mások álljanak az én ügyem mellé.
Természetesen nem kérdés, hogy olyan világot kell most megélnünk,ahol semmibe veszik teljesen az élni és élni hagyni elvét és csak az erősebb kutya baszik elve érvényesül a hatalom részéről, a legkisebb kompromisszumokat is elutasítva. A párbeszéd, számukra a gyengeséggel azonos. Így nem fűzök nagy reményeket ahhoz, hogy mit ér majd el a Klubrádió fellebbezése a tisztességtelen bírósági döntéssel szemben, ami a hatalom embereiből álló Médiatanács elvárásának megfelelő ítéletet hozott,meghajolva a hatalom igénye előtt. Nyilván a Klubrádió, amíg marad ez a hatalom, kénytelen lesz az internetre száműzve működni, sokak elől ezzel elveszik majd a lehetősége annak, hogy hallgathassák ami számukra eddig fontos érték volt. De ha nincs is rövid távon remény, hogy a tisztesség diadalmaskodjon, most akkor is minden jó érzésű embernek erkölcsi kötelessége a hatalom képébe ordítani: HADD SZÓLJON!
Címkép: Pápai Gábor