Bírói ítéletekről

Posted by

Majtényi László

>Mint emlékszünk, 2018. decemberében ellenzéki képviselők megpróbáltak bejutni az MTVA székházába, ahonnan a biztonsági őrök kidobták őket. Az incidensről az M1 nézőit az MTVA jogi képviselői tájékoztatták. Aki akár csak hallott már a BBC-ről, valamennyire ismeri a közszolgálati médiumok általános gyakorlatát, működési elveit, vagy akár olvasta a jogállami magyar Alkotmánybíróság vonatkozó döntéseit, egyszerűen nem hiszi el, hogy a Kúria mostani döntésében a közszolgálati média ügyében ezt állíthatta:
„(A) kiegyensúlyozottság keretei között csupán az megengedhetetlen, hogy a médiaszolgáltató teljes egészében mellőzze a közönség informálását a téma szempontjából jelentős ellentétes álláspontok létezéséről. Ha a médiaszolgáltató legalább utalás szintjén bemutatja a releváns, szembenálló véleményeket, akkor a kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó törvényi kötelezettségének eleget tesz.”
Ugyanezekben a napokban a Médiatanács, miközben lényegében azonos tényállás mellett például az Inforádió frekvencia engedélyét meghosszabbította, ugyancsak bírói segédlettel, a Klubrádiót fosztotta meg utolsó frekvenciájától.