Az iráni merénylet anatómiája

Posted by

Jake Wallis Simson

>Mohszen Faridze, 59, a “bomba atyja” tavaly novemberben 13 lövedék záporának áldozata lett, amikor feleségével és 12 testőrével a Teherán közeli Abszardban utazott.  Felesége és a biztonsági személyzet sértetlen maradt köszönhetően egy szuper-pontos fegyvernek, amit a merényletnél használtak. Faridze halálát vad spekulációk követték, beleértve olyan találgatásokat, hogy 62 fegyveres végzett vele.  Eddig egyetlen titkosszolgálat sem vállalt felelősséget az akcióért.
A Jewish Chronicle most megtudta, hogy Izrael rettegett kémszervezete volt a merénylet mögött. Egy Nissan kisteherautóra szerelt eszközzel végeztek az iráni tudóssal. Nevezett fegyvert az ügynökök távolról irányították, mert az tartalmazott egy ön-magsemmisítő bombát is.
A merényletet Izrael egyedül hajtotta végre, az amerikaiak csak “egy kis tippet adtak és ellenőrizték a víz hőmérsékletét” titkosszolgálati források szerint. A dolgot egyebek közt az tette sikeressé,  hogy az iráni vezetés túlságosan elfoglalt volt a saját ellenzékének a megfigyelésével.
Jacob Nagel, aki Benjamin Netanyahu nemzetbiztonsági tanácsadójaként működik kijelentette: A Mosszadnak dokumentumai vannak arról, hogy Faridze öt olyan robbanófejen dolgozott, amelyek ereje egyenként öt Hirosimát okozhatott volna. “Komolyan gondolta. Meg akarta tenni, amit eltervezett. Ezért valaki úgy gondolta, hogy elegendő időt töltött már a Földön”.
Azt, hogy megértsük, hogy miért volt szükség ilyen kockázatos akcióra, vissza kell mennünk 2018. január 31-ének éjjelére, az iráni főváros kereskedelmi negyedének szélén lévő sötét raktárépületében villódzó fényekhez. A Moszad legjelentősebb újkori akciója volt ez. Kétezer Celsius fokos lánggal vágó fáklyákkal nyitottak fel 32 széfet. Az ügynökök 50 ezer dokumentumot és 163 CD-t zsákmányoltak, Irán titkos atomprogramjának teljes dokumentációját.
Ez az atom-archívum – miként azt Benjamin Netanyahu 2018-ban elmondta – Izraelben egy titkos rejtekhelyen pihen. Tartalmát – mint azt forrásaink megerősítették – Izrael állam arra használja, hogy meggyőzze a Biden adminisztrációt és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget, hogy Iránban nem lehet bízni, akármilyen egyezmény esetén.
Izrael úgy véli, hogy a 2015-ös Obama megállapodás  katasztrofális volt, mert megengedte, hogy Irán  megőrizze atomprogramját, szüneteltesse, de ne építse le. A megszerzett archívum bebizonyította Irán nem tartotta be az Obama megállapodás feltételeit. Most 2021-ben Izrael reméli, hogy John Biden nem ismétli meg régi barátjának a hibáját és valamennyire fenntartja Donald Trump “maximális nyomásgyakorlását”.
Ami a műveletet illeti, az archívum mást is jelentett. Amikor az elemzők megvizsgálták a  2018-ban zsákmányolt fekete dossziékat, már tudták, hogy Mohszen Faridzének -Moszad szleng szerint – “távoznia kell”. Olyan eredeti dokumentumokat találtunk – mondta egy forrás – amelyek Faridze kézírásával, ujjlenyomatával, tintájával bizonyíthatóan az atomprogram titkosításáról és a megtévesztésről szóltak. “Faridze  volt minden mögött, amit az archívumban találtunk. Mindent ő rányitott a tudományos kutatástól a titkos helyekig, a részvevőktől a know-how-ig”.
A merénylet előkészülete 2020 márciusában kezdődött, mikor az egész világot a koronavírus fenyegetése foglalkoztatta. Izraeli ügynökök csapata indult Iránba, és vette fel a kapcsolatot a helyi ügynökökkel.
A csoport több mint 20 ügynökből állt, ez meglehetősen nagy szám egy ilyen összetett és kockázatos küldetéshez. Aprólékos megfigyelési akció indult. “A csapat rendkívül részletes, percről-percre tervet készített” – mondta a forrásunk. – “Nyolc hónapig együtt lélegeztek a fickóval, vele ébredtek, vele feküdtek, vele utaztak. Reggelente megérezték volna a borotválkozás utáni arcszesz illatát, ha borotválkozás utáni arcszeszt használt volna.”
Eldöntötték, hogy a tudóst az Abszardba vezető úton ölik meg. Abszard egy elegáns környék Teherántól nem messze, ahol a célszemélynek villája volt. A csapat tudta, hogy Faridze pénteken utazik ide Teheránból. “Mindent tudott a csapat: a napi rutinját, az időbeosztását, a sebességet, amivel a kocsija halad” – mondta a forrásunk.
A  merénylők valóban egy kifinomult távirányítású fegyvert használtak, beépített kis bombával, hogy lehetővé tegyék a fegyver önpusztítását (bár az iráni állításokkal ellentétben nem „műholdas működtetésű” volt). A robbanóanyagokat is beleértve, a készülék súlya egy tonna volt, és több hónap alatt apró darabokban csempészték be Iránba. Aztán összeszerelték és beépítették egy Nissan kisteherautóba, amelyet az út szélén parkoltak le.

November 27-én Faridze feleségével egy fekete Opel gépkocsiban utazott, egy konvoj kiséretében, amely 12 testőrt szállított.  Nem tudták hogy izraeli kémek csapata  figyeli minden mozdulatukat, és csak arra várnak, hogy a fegyvert távolról működtessék. Amikor az autó elérte a kijelölt helyet, megnyomták a gombot, és a hiperpontos fegyver tüzet nyitott. Tizenhárom golyó találta el frontálisan Faridzét, míg a tőle 10 centiméternyire ülő felesége sértetlen maradt. Az iráni hatóságok azt állították, hogy a tudós biztonsági főnökét négy golyó találta el, amikor a főnöke elé vetette magát. De a művelethez közeli források szerint ez valótlan. A tudóson kívül senki sem halt meg vagy sérült meg.
“Egy merényletnek többféle módja lehetséges, de ez volt a legpontosabb” – mondta a forrásunk „Ez volt a legelegánsabb módszer arra, hogy a célt eltaláljuk, és csak őt.” Amint a Moszad csapata elmenekült, az egy tonnás fegyver felrobbant, növelve a helyszínen a zavart. „Hála Istennek, hogy minden emberünket kivittük, és senkit sem fogtak el. Még csak a közelükbe sem kerültek ”- mondta egy személy, aki jól ismeri a műveletet. –  Az ő biztonsági rendszerük egyáltalán nem volt rossz, de a Moszad sokkal jobb. Mégegy fontos dolog a művelet drámaisága. A merénylet hatása olyan erős volt, hogy az még a Moszad felső vezetését is meglepte. ” Az, hogy Izraelnek ekkora csapata van ott nagy zavart okozott Teheránban” – mondta a forrásunk. „A rendszert megaláztuk és megsemmisítettük. Még a Moszadot is meglepte a hatalmas hatás. „A merénylő gép meglehetősen lenyűgöző dolog volt. Az, hogy a földön is volt egy csapat, a dolgot meglehetősen bonyolulttá tette. De meg kellett tenni, és megérte. ” A forrás elárulta: „Nagyon megrázta az irániakat. Teherán úgy értékelte, hogy hat évbe telik megtalálni Faridze helyettesítőjét. Az izraeli elemzés szerint a kitörési idő (az az időtartam, amely Iránnak egy atombomba elkészítéséhez szükséges) két év. Mielőtt Faridze meghalt, ez csupán három hónap volt.

The Jewish Chronicle