Szürke

Posted by

Gergely Tamás

Mälar-parti séták
>Vastag volt a szürke ég aznap. Ráadásul sűrű hó hullt, nem láttuk a szemközti partot, a kőtörőt is csak sejtettük, két lámpa árulta el, hol van. A hajót csak akkor vettük észre, mikor velünk egy vonalba érkezett. Akkor is a hangjára lettem figyelmes. Odanézek, hát a nagy hajó, amit sóderrel töltenek meg. Nem a Jennifer, se nem a Jehander, hanem egy új, Riona talán a neve, mocskos sötétkék, lehurbolt külsõ, azaz festeni kellene. Párszor már láttuk, de távol állt tőlünk, a nevét most olvasom le.
Szóval szürkeség, csökkent látási viszonyok. Úgy gondolom, az élet is ilyen szürke, s ennyire nem látunk mi át a túlsó partra, mi, emberek.
Most zajlott le a Trump-cirkusz Amerikában, lehet, még zajlik, legjobb talán, ha jelen- vagy jövő időben beszélek, amikor egy őrült elhitette a lakosság felével, hogy az elnökválasztáson ő győzött. Bár tulajdonképpen vesztett. Bizonyítéka semmi, mégis hisznek neki, hallom, hogy Floridában, ahová magánemberként elhúzott, egyesek még ma is azt hiszik, ő az elnök. Amerika! Azt hittük, a demokrácia neveli ott az embereket, ha nem is mindenki demokrata, nos, nagyot tévedtem, tévedtünk.
Más, hozzánk közelebb álló ködösítők elhúzták a trikolórt a lakosság szeme előtt, s kétharmadnál ez bevált. Azt állítják magukról, hogy keresztények, s a kereszténység köntöse alatt lopnak, csalnak, s ezt nekik elfogadják. Nem hiszek a szememnek, amikor a ténykedésükről olvasok.
Hanem a Noria lassan beállt a kőtörőhöz. Szem elől tévesztettük, de a lámpák elárulták: előbb eltűnt a lenti lámpa, a Mälar folyása szerinti – mert mondtam már, a tó folyóként viselkedik, azaz a tengerbe ömlik pár kilomérrel lennebb – majd a folyása szerint lenti, vagyis azt takarta el a hajótest, utána az felbukkant, de eltűnt a rakpart felső lámpája, ahhoz, hogy pár méteres ereszkedés után megyugodjon a hajó, s a mi mindkét lámpát lássuk. Előbb a fehér parancsnoki hidat vettük észre, majd a súlyos sötét test, mondtam, kopott kék közelről, az is megmutatkozott.
Éva meg én, a Mälar-parton sétálók már a távolból is látjuk azt, amit körülöttünk sokan nem látnak, félremagyaráznak, vagy egész egyszerűen normálisnak elfogadnak. A demokrácia nevében a demokráciát felszámolni szándékozó erőket.
Innen, a távolból, a Mälar-partról, szerény sétáink alatt. Míg nagy pelyhekben hull ránk csendesen a hó.