Szívműtét 304 nap múlva

Posted by

A növekedés.hu információja
>Tudjuk, a magyar egészségügy “top-közeli” állapotban van. Ennek némileg ellentmondani látszik, hogy egy mandulaműtétre fél évet, egy sérvműtétre 220 napot kell várni, de egy nyitott szívműtét is hatszor annyi, 304 nap alatt valósulhat meg. A legtöbben, több mint 10 ezren szürkehályog-műtétre várnak.Öt-tízszeresére nőtt a várakozási idő a tervezett műtéteknél, miután három hónapja csak sürgős operációkat végezhetnek az intézményekben – írta meg a novekedes.hu. Az egynapos sebészeti beavatkozások többsége újraindul, de itt is nagyon hosszú lehet a várakozási idő.November 10. óta csak sürgős operációkat, illetve olyan beavatkozásokat lehet végezni a magyar kórházakban, amelyek halasztása súlyos, maradandó károsodással járna. Az összes szabaddá tehető kórházi kapacitást a Covid-betegek számára tartalékolták. A járvány kirobbanása óta ez már a második olyan időszak, amikor felfüggesztették a halasztható műtéteket.

Tavaly március 16-tól egyszer már kiadták az utasítást. A várólistás beavatkozások a nyári enyhítés előtt gyakorlatilag teljesen leálltak, és később hiába igyekeztek ezeket felpörgetni a kórházak. Az újabb zárlat nyomán rendkívüli módon felduzzadtak a várólisták– írja a lap.
Szürkehályog-műtétre több mint 10 ezren várnak. Ennél az operációnál, az elmúlt hat hónapban 44 nap volt átlagos várakozási idő. Ez mostanra 201 napra emelkedett.
Nyitott szívműtétre jelenleg 681-en várakoznak. Az elmúlt félév 56 napos átlagos várakozási ideje, 304 napra duzzadt.
A gerincsérv-műtétekre az eddigi átlagosan 5 helyett 50 napot, a „sima”. sérvműtétekre 21 helyett 220 napot kell várni.
Egy mandulaműtét pedig korábban három héten belül megvolt. Erre most legalább fél évig kell rá várni.

Városi Kurír