Német Birodalmi Iskola

Posted by

Belénessy Csaba
>A Damjanich utcai SZFE központnak kinézett épületben működött a háború alatt a vésztjósló nevű Német Birodalmi Iskola. Hirschler Richárd érdekes kommentje az épületről szóló poszt alatt:

“Nagyon sokáig pont ebbe az iskolába nem tört be a nácizmus szelleme. ”Az oktatás színvonaláról az iskola által kibocsátott, s később az élet legkülönbözőbb területein nyomot hagyó hírességek nevei tanúskodnak: mások mellett Darvas Iván, Gimes Miklós, Halász Előd, Kende Péter, Kornai János, Magyari,Beck Vladimír, Markó László, Rényi Péter, Sattler Tamás, Székely Éva, Szentágothai János. E nevek némelyike abban a tekintetben is igen beszédes, hogy a főváros zsidó lakossága is preferálta az intézményt, föl egész a zsidó nagypolgárság elérhetetlen gazdagságú családjaiig. Voltak időszakok, amikor az iskola tanulóinak 40 %-a zsidó származású volt.
Niedermüller Péter polgármester átadja a kulcsot

Dénes Miklós, Karinthy Frigyes egykori titkára így

emlékezett minderre az 1980-as években: „Cini egyszer hazajött az iskolából és megkérdezte: – Mondd Apa, ha az ember megöregszik, zsidó lesz belőle? – Honnan veszed ezt a marhaságot? – Mert nálunk az iskolában mindenkinek a nagyapja zsidó. Mire Karinthy: – Mondd azt, hogy a tied néger.”
Megerősíti mindezt Cini osztálytársa, Endrei Walter, a későbbi neves ipartörténész is, mikor azt állítja: „A németek védelmében el kell mondanom, hogy a nácizmus nagyon későn vonult be az iskolába. Érettségiig, sőt ’39 után sem volt igazi zsidógyűlölet.”