Igen, kell egy Facebook törvény – európai!

Posted by
Donáth Anna
>Európai Facebook-törvényre van szükség: fizessen a Facebook a felhasználóknak és a médiának!
Ideje európai szinten szabályozni a nagy technológiai cégeket. Ideje igazságos Facebook-törvényt hozni Európában. A Facebook mára szerves része az életünknek, és ezzel önmagában nincs is probléma, tényleg megkönnyíti a kapcsolattartást. Ami nincs rendben, az az, ahogyan működik. Hétköznapi felhasználóként gyakorlatilag semmilyen szinten nem tudjuk befolyásolni, hogy a Facebook éppen milyen tartalmakat pakol a falunkra – vagy éppen mit hallgat el.
Olyan technológiai óriásplatformmá nőtte ki magát, amely egymagában képes egy kitiltással törölni a múltunkat. Elveszhetnek a fiatalkori képeink, esküvői videóink, családi emlékeink. El tud vágni minket a barátainktól, de üzleti partnereinktől is. Egy pillanat alatt képes kitörölni az évek alatt online felépített teljes személyes és üzleti kapcsolati hálónkat.
A Facebook magáncégként dönt arról, hogy milyen tartalmak mehetnek és milyenek nem, ki posztolhat a felületén és ki nem. Figyelmen kívül hagyja a nemzeti alkotmányokat, az európai szabályozásokat és a társadalmi közmegegyezést a szólásszabadságról. És bármit is lépnek, nincs hova fordulnunk: sehol egy telefonszám, egy email-cím, sehol egy normálisan működő ügyfélszolgálat. A jelenlegi működés csak azoknak a cégeknek jó, amelyeknek a Facebook eladja a felhasználók adatait. A mi adatainkat.
Mára az is világos: a Facebook egyoldalúan vissza is él az adatainkkal. Ezért olyan megoldás kell, ami igazságot szolgáltat nekünk, felhasználóknak. A Facebooknak fizetnie kell az adathasználatért a felhasználóinak!
Az óriásplatform állításával ellentétben ugyanis nem ingyen van: belőlünk, az adatainkból él. Azaz mi, felhasználók valójában saját magánéletünk kiszolgáltatásával, az időnkkel és figyelmünkkel fizetünk érte. Akkor mégis miért adnánk a Facebooknak vagy éppen a Google-nek mindezt ingyen? Csak azért, mert mindig is így volt? Ideje, hogy változzanak a dolgok: a Facebooknak ideje fizetnie minden felhasználójának az adataink eladásából szerzett profitjából.
És nemcsak a felhasználókat illeti kompenzáció. Az óriásplatformoknak fizetniük kell azoknak az iparágaknak, amiket tönkretettek, miközben használják a tartalmaikat: például a médiának.
Minden erőmmel azért fogok dolgozni, hogy az Európai Unió egy európai Facebook-törvényt alkosson, és változtasson az EU a platformok működésén:
➡ Az óriásplatformok tegyék átláthatóvá az algoritmusaikat, mutassák be, mit miért és miért nem láthatunk.
➡ A reklámbevételeik után fizessenek minden felhasználónak és médiacégnek – azoknak, amikből eddig a pénzt csinálták.
➡ Legyen egy független európai szervezet, amelyhez a felhasználók fordulni tudnak panaszaikkal, és amely kivizsgálja, és ha kell, visszacsinálja az óriásplatformok önhatalmú cenzúráit.
➡ Az óriásplatformokon a szólásszabadságot nem cégeknek, hanem európai és nemzetállami hatóságoknak, illetve bíróságoknak kell szabályoznia és betartatnia.
➡ A felhasználok dönthessék el, hogy mikor, kinek és mennyi adatot adnak át.
➡ Kötelező legyen biztosítani, hogy az adatok, profilok könnyen letölthetőek, költöztethetőek legyenek.