Meghalt a Mikulás

Posted by

Két évvel ezelőtt Déri Miklós fotóművésznek ROMA PORTRÉK címmel kiállítása volt. A Nem Adom Fel Kávézó és Étterem szponzotálta és adott helyet a fotóknak. Igazán izgalmas kiállítás volt.  Déri Miklós  portrépárokat készített roma emberekről. Egyet hétköznapi valójukról, a másikat pedig úgy, hogy a modellek egy ősrégi cigány sztereotípia jelmezébe bújtak.

A fotók modelljei, a jobb oldali portréikon saját ruháikban vannak, abszolút önmagukat adják, míg a baloldalon látható antitéziseiket profi stylist-jelmeztervező, Szakos Kriszta segítségével alkották, majd Déri Miklós instrukciói alapján formálták meg.
A lényeg azonban a szemekben rejlik: akkor érti meg valaki igazán a képeket, ha felfedezi az ugyanarról az emberről készült portrék tekintetében a különbségeket, és megérti az üzenetüket.
Déri – akit André Kertész Nagydíjjal jutalmaztak – különös hangulatú képeket készít. Romákról, újpesti mesteremberekről, a VIII. kerületben élőkről. A Facebookra feltöltött legutóbbi fényképe mintha az eleven Mikulást ábrázolná.
Ma a padon ülő hajléktalan ember, akit Gyulának hívtak, meghalt. Nincs Mikulás.