Pál utca

Posted by
Csizmadia Sándor
>Orbán Viktor, Alekszij Navalnij és a Pál utca fiúk esete…
Magyarország miniszterelnöke interjút adott a Stern c. német újság csütörtökön megjelent számában, melyben egyebek között azt mondta szokásos humorával: “Jogállamiságban kételkedő nyugati partnereiknek mindig azt mondom, hogy kedves barátaim, ti hol küzdöttetek a jogállamiságért? Én Budapest utcáin harcoltam”.
Ezzel kapcsolatban nekem itt és most a Józsefvárosi füvészkert, Molnár Ferenc Pál utcai fiúk c. világhírű ifjúsági regényének a cselekvési színhelye és néhány szereplőjének – Nemecsek, Boka, Csónakos, Geréb és a vörös-ingesek vezére, Áts Feri – neve jut eszembe. Ha emlékeim nem nagyon csalnak meg, a miniszterelnökben az “erős, tettre kész, céltudatos” Áts Feri “utcai harcos” képe testesül meg.
Mint tudjuk újabban sok “szíriai keresztény”, most pedig Alekszij Navalnij emberi jogaiért és ezáltal a szír és az orosz jogállamiságért harcol – biztonsági okokból általában éjszaka – a füvészkertet övező utcákban nyugati partnerei (Merkel, Macron, Kurz stb.) irigykedő pillantásaitól kísérve…