Szájer József eltüntetése

Posted by
Tamás Ervin
>Szájer József akkor is szenvedett, amikor öntudatosan nyomta azt a maszlagot, amelyben nem csak nem hitt, hanem maga volt az élő cáfolata, időzített bombája. Hogy előbb-utóbb robban, tudták, tudta, még azt is merem állítani, hogy tudtuk. Zuhanása azonban nagyobbat szólt, mint azt bárki gondolta volna. Hogy mély nyomot hagyott, azt nem csak ő, de a Fidesz is megérdemelte.
Szájer mindent elvesztett, pártcsaládja nyelt egyet és úgy tett, mintha szövegei meg sem karcolódtak volna, pedig a seb látszik, nincs tapasz, amelyik eltakarná. József mindenről lemond, működésbe lép a retus, már nem tartozik a Fidesz alapítói közé sem, diplomata útlevelét leadta, mindenhonnan, ahonnan kellett, kilépett, eltűnt a látóhatárról, mintha soha nem lett volna ott. Most, amikor a Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanárságát is megszüntette, az intézmény a kétarcúság, a méltánytalanság, a túltolás szomorú példájával lép elő.
Mit tett ez a jó képességű jogász, amiért innen is ki kell seprűzni? Bolondját járatta pártjával? Dehogy, hiszen társai évtizedek óta tisztában vannak hajlamaival. Csúfot űzött velük? Igen, de ezt nem lehet az egész csomag tekintetbe vétele nélkül megítélni – gerinctelen ember, gerinctelen politika, elvtelenségek, hataloméhes hazugságok kupaca mászott, görgött lefelé azon a bizonyos ereszcsatornán.
József polgártárs a legkevésbé az egyetemre hozott szégyent. A kurzus szégyenét azonban az Universitas buzgón magára húzta, hogy föladja minimális autoritását és tanúsítsa feltétlen és odaadó lojalitását gazdái iránt.
A jachtosok, magánrepülősök kabinjaikban kínosan mosolyoghatnak.
Címkép: Békési Joe