Mi is ez a Szász János dolog?

Posted by

Jogvitában áll Szász János rendező a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvánnyal, ez állhat a rendezővel szemben indult eljárás hátterében – írta az Index. A lap a dr. Csókay András idegsebész és dr. Pataki Gergely plasztikai sebész által 2002-ben alapított alapítvány közleményére hivatkozik. A közleményben az alapítvány elismeri, hogy valóban vitája van a rendezővel, de maga a közlemény már nem elérhető a szervezet honlapján. Ez a közhasznú alapítvány koordinálta 2019 augusztusában a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó műtétet is.
„A mai napon a Szász Jánossal kapcsolatban megjelent sajtóbeli híradások vonatkozásában a bangladesi sziámi ikrek szétválasztóműtét-sorozatát megszervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány az alábbi tájékoztatást közli: Az alapítvány a Szász Jánosnál foganatosított rendőrségi intézkedéssel kapcsolatban nem tud felvilágosítással szolgálni. Az Alapítvány a közte és Szász János között kialakult, a sajtóban hivatkozott jogvitában eddig is és ezt követően is a vonatkozó jogszabályi keretek között rendelkezésére álló hatósági, bírósági és egyéb jogérvényesítési eszközöket és fórumokat vette, illetve veszi igénybe” – az Index szerint ez állt a közleményben.

hvg.hu-nak pénteken Szász János ügyvédje, dr. Fülöp Tamás elmondta, hogy a rendezőhöz a hajnali órákban vonult ki a rendőrség, amikor az egész család, a gyerekek is otthon tartózkodtak. A rendőrök számítógépeket, telefonokat foglaltak le, köztük a gyerekeknek azokat a számítógépeit is, amelyeken az online oktatásuk zajlik. Ekkor annyit tudtunk meg, hogy Szász „egyik művészeti tevékenységével kapcsolatban folyik nyomozás”, illetve „jogi természetű konfliktusról van szó”.

Címkép: Túri Gergely/HVG