Más tévében bízik Amerikában a demokrata és a republikánus választó

Posted by

John Gramlich
>Rupert Murdoch 1996-ban indította el a befolyásos Fox News csatornát, amely egészen kivételes helyet foglal el a közvéleményben. Amíg a demokrata választók a legkülönbözőbb csatornák híreit preferálják, addig a republikánusok számára csak is ez az igazi. A Pew Research Center megvizsgálta azt, hogy a 2020-as választási kampány idején mit láttak, hallottak az amerikaiak, s honnan kapták a híreket.
Ennek alapján kiderült, hogy a felnőttek 43% bízik a Fox News politikai híreiben, hasonlóan ahhoz, ahogy  a CBS-ben (45%) és a közszolgálati PBS-ben (42%). Ugyanakkor a felnőttek 40 százaléka nem bízik a Fox-ban. Ez a legkeményebb elutasítás a kutatásban vizsgált 30 hircsatorna közül. Ezenkívül nem bíznak még az amerikai választók a CNN-ben (32%) és
Rush Limbaugh rádió műsorában. (29%).

Republicans place trust in one source, Fox News, far more than any other, and rely on Fox News far more for political newsAmi a választókat illeti, a republikánusok közel kétharmada (65%) mondja azt, hogy bízik a Fox News híreiben. Egyharmaduk megbízhatónak tartja még a következő csatornákat:  ABC News (33%), CBS News (30%) NBC News (30%).
Novemberben tíz közül hat reoublikánus érzelmű választó mondta azt, hogy az előző héten a Fox News politikai híreit követte.

A demokrata választók 61 százaléka mondta azt, hogy bizalmatlan a Fox News hírszolgálata iránt. Ez a választói csoport elutasítja még  Rush Limbaugh és Sean Hannity rádió műsorát (43% , illetve 38%) és a Breitbart Newst (36%).

Az a tény, hogy nem bíznak benne, nem jelenti azt, hogy nem is nézik a demokraták a Foxot. Egynegyedük kapcsol rendszeresen ide (23%). A magukat konzervatív demokratáknak vallók 29 százaléka, a liberális demokraták 15% százaléka mondta novemberben, hogy a Fox News híreit hallgatta.

Az, hogy ki melyik csoportba tartozik a tévénézők közül, az önbevalláson alapult. A vizsgálat alapján a Fox News nézője az átlag amerikaihoz képest jobbra áll. De nem annyira jobbra, mint  négy másik műsor nézője-hallgatója. A szélső jobboldal kedvenc orgánumai a következők: a Daily Caller, a Breitbart News, a Sean Hannity rádió és a Rush Limbaugh rádió műsor.

(Pew Research Center)

%d bloggers like this: