Putyin Amerika pokolbéli ex-barátja lett

Posted by

Nem fontos számunkra, de állandóan utánunk settenkedik

Thomas L. Friedman
New York Times
>Az új Biden-csapatot valódi dilemma elé állítja az, hogy hogyan, mikor és egyáltalán kell-e megtorlást alkalmazni az orosz elnök ellen az USA kulcsfontosságú műszaki vállalatainak és kormányzati szerveinek rendkívül kifinomult meghekkelése miatt, ami a közelmúltban kiderült és amit nagy valószínűséggel Oroszország követett el. Nagyon támogatnám a megtorlást, mert Vladimir Putyin az USA pokolbéli ex-barátja lett.

Volt olyan időszak, amikor Oroszország – amely korábban a SZU magja volt kétszer akkora lakossággal, mint amelyen most Putyin uralkodik – nagyon fontos volt számunkra. Valamikor azzal fenyegetőzött, hogy meghódítja egész Európát és elterjeszti a kommunizmust a Földön. Azt az időszakot hideg háborúnak hívtuk. Annak az időszaknak már régen vége. Ma a legfontosabb globális versenytársunk Kína.

Putyin egyáltalán nem fontos számunkra. Egy moszkvai maffia főnök, akinek meg vannak az ügynökei arra, hogy megpróbálja eltenni láb alól a korrupció-ellenes Alekszej Navalnijt, egy, a szovjet érában kifejlesztett idegméreggel, a novicsokkal, úgy, hogy azt a fehérneműjére szóratja. Nem én találom ki, tényleg így volt! Oroszország Tolsztojt, Csajkovszkijt, Rachmaninovot, Dosztojevszkijt, Szaharovot és Szolzsenyicint adta a világnak. Putyin Oroszországáról mindenkinek a mérgezett fehérnemű fog eszébe jutni.

Azért, hogy elterelje a figyelmet a korrupciójáról és fenntartsa a magához ragadott hatalmat, saját magát az Orosz Anyaföld és annak orthodox katolikus kultúrája nagy védelmezőjeként állítja be a hitetlen, másságot elfogadó nyugatiak ellen. Azért, hogy és növelje az oroszok szemében a saját fontosságát, folyamatosan utánunk settenkedik. Belekontárkodik a választásainkba, meghekkeli a vállalatainkat, miközben folyamatosan, vigyorogva mindent tagad és azzal fűszerezi a mondanivalóját, hogy sok amerikai azt hiszi, hogy ő ültette D.Trumpot az elnöki székbe.

Egy új stratégiai problémát vet fel az USA-ban, hogy hogyan kezeljenek egy geopolitikai szimatolót. Hogy kell bánni egy orosz vezetővel, aki nem szuper hatalom, hanem egy szuper troll, egy idős kérő, aki nem fogad el visszautasítást: ”Vlagyimir, többé már nem futunk utánad. Már másokkal találkozgatunk, mint pl. Kína. Ha tehetnénk, szereznénk egy bírói ítéletet, ami 5 ezer mérföldes távolságtartást ír elő.”

Szinte biztos, hogy Putyinnak még mindig vannak veszélyes nukleáris rakétái. Örömhír, hogy ő és Biden elnök a múlt héten megegyezett, hogy meghosszabbítják a New START nukleáris egyezményt, ami most járt volna le. És ahogy a vállalataink és kormányunk közelmúltban végrehajtott meghekkeléseiből látható, elég jelentős a kíberkapacitása.

Ez mind egy egyáltalán nem dinamikus ország képét mutatja . A való világban, ahol az országok úgy boldogulnak, hogy abból csinálnak pénzt, amit mások megvásárolnak, Putyin hét fő export cikke az olaj és a gáz (52 %), a vas, a nemesfémek, a gépek és a számítógépek (2,1 %), a faanyag, a műtrágya ésa  gabona.

Ahol olyan sok tehetséges ember van, mint ott, mindez nagyon szomorú. Oroszország ma egy cári gazdaság űrállomással – dr.Zsivago nukleáris rakétákkal és hekkerekkel. Miközben azok a tudósok tették Izraelt és a Szilikon Völgyet technikai szuperhatalommá, akik elmenekültek Oroszországból. A Covid-19 vakcina Oroszországnak egy ritka sikere, de nem lesz könnyű a tömeggyártása.

Mikor vásároltak önök utoljára orosz gyártmányú számítógépet, okos telefont vagy app-ot? Egy orosz autót? Egy orosz karórát? Vagy egy orosz gyártmányú repülőgépet? Inkább megyek busszal, mint egy ilyen repülővel. A nyugatiak által kedvelt orosz áru csupán a kaviár, a vodka és az egymásba rakható babák, és mi el vagyunk árasztva mindhárommal.

Miért történik ez? Mert Putyin jobban bízik a földből jövő nyersanyagban, mint abban, ami az emberei fejéből kipattanhat. Ezért felépített egy üzemanyag egyeduralmat, ami természetes forrásokkal van feltöltve, nem pedig emberi forrásokkal.

Tehát Vlagyimir, meghekkelted a vállalatainkat. Mégis mi volt ezzel a célod? Nincs szándékodban lerohanni minket. A kormányzási módszered – a korrupt kormányod – a saját néped számára is ellenszenves, nem hogy még a külföldiek számára. Egész biztos, hogy mi sem fogunk lerohanni titeket. Mit akarsz tenni azzal a sok ellopott hitelkártya számmal? El akarod adni az Amazon-on? (És is vennék 8 millió pelenkát, 30 m WC papír tekercset ,sőt még 4 millió alsógatyát is.)

Az igazság az, hogy minden, amit megérne az USA-ban ellopni, szem előtt van. Az Alkotmányunk, a Függetlenségi Nyilatkozat, a Jogok Nyilatkozata, szabad és tiszta választások, független bíróság a választások megtartására – még akkor is, ha a hivatalban lévő veszítés a független FBI-unk. De Putyin egyiket sem akarja (ami valószínűleg nem nagy baj, mivel nekünk is gondot okoz ezeknek a megőrzésede ez már más napra tartozik.)

Milyen legyen Biden hozzáállása ehhez a geopolitikai settenkedőhöz?

Válasz: kisköltségű katonai elrettentés és nagy mennyiségű diplomácia, ez kell ahhoz, hogy Navalnij anti-korrupciós megmozdulása mögé álljunk. Üzenet Putyinnak: „A legutóbbi elnökünk az ön barátja volt. Mi viszont az ön népével vagyunk. Legyen szép napja.”

Az elrettentéssel kapcsolatban az orosz szakértő, Leon Aron, Borisz Jelcin: Revolutionary life (Forradalmi Élet) c. könyvének szerzője azt mondta, hogy a 2014-es Krim bekebelezés óta Putyin „militarizált hazaszeretethez, Amerika-ellenességhez és a szovjet nagyhatalom elveszített dicsőségének helyreállításához” folyamodott, hogy otthon visszaszerezze a hűséget és a népszerűséget.

Aron úgy okoskodott, hogy fel kell készülni egy esetleges Krim-féle próbálkozásra, „hogy Oroszország a határa mentén elfoglal olyan területeket, ahol jelentős orosz etnikum él, főleg Észt- vagy Lettországban, hogy újjáélessze az orosz hazafias hévet és a NATO-t papírtigrisként ábrázolja.”

Más szavakkal – tette hozzá – ez jó alkalom lehet Biden részére, hogy visszavonja Trump parancsát az amerikai csapatok mintegy egyharmadának Németországból történő kivonására, valamint, hogy megerősítse a balti NATO tagokat, Észt- és Lettországot.

Múlt héten folytattam egy Zoom beszélgetést Vladimir Ashurkovval, Navalnij Anti-Korrupciós Alapítványának vezetőjével a korrupció ellenes témában. Ashurkov, aki éppen Londonban volt, mutatott nekem egy Biden-nek küldött levelet, amiben sürgeti Bident, hogy foganasítson szankciókat Oroszországban 35 személy ellen, akik, állítása szerint, Putyin „szeretőinek és szüleiknek, valamint Putyin gyermekeinek jachtokat, lakásokat és évi több millió dolláros munkahelyeket szereztek az ellenőrzésük alá tartozó vállalatoknál.”

Elég rendezetlenek még az amerikai szankciók. Ashurkov a levélről azt mondta: Azzal, hogy ennek a 35 személynek megtiltanánk a nyugati utazást és a pénzmosást, azokat a kulcsfontosságú embereket szorongatnánk meg, akik megszorongathatnák Putyint.

Azért jelent Navalnij fenyegetést Putyin részére – és Putyin bírósága azért küldte őt börtönbe mintegy két és fél évre – mert, bár Navalnij ugyanolyan orosz nacionalista, mint Putyin, a kampányát Putyin hatalmas korrupciójára fókuszálja. A bíróságon Navalnij „bunkerében csücsülő kis tolvajnak” nevezte Putyint.

Ennek az egésznek nagy visszhangja van Oroszországban, részben azért, mert Navalnij alapítványa nemrégiben közzé tett egy videot, amelyben bemutat egy 1,7 milliárd dolláros Versailles-szerű palotát, amelyet, állítása szerint, Putyin épített magának a Fekete-tenger parján. A videot már több, mint 100 milliószor tekintették meg. Putyin tagadja, hogy ő lenne a palota tulajdonosa (egyik haverja azt állítja, hogy nem Putyiné, hanem az övé) és a videot „unalmasnak” nevezte. Remélem, hogy a Fehér Ház napont kétszer tweeteli a linket.

Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy Biden éghajlatváltozással/zöld energiával kapcsolatos politikája hatalmas előny számunkra: az USA tiszta energiájának minden új gigawattja Putyin olaját és gázát értéktelenebbé, Amerikát pedig egészségesebbé teszi.

Végül egy utolsó elrettentő üzenet, amit Biden küldhetne Putyinnak, emlékeztetve őt arra, hogy a tökfej Trump-ja elhagyta a várost: „Vlagyimir, ha egy éjjel a Kreml összes számítógépe bekrepál és a Bruce Springsteen-féle  „Born in the USA” kezd el harsogni a Vörös tér hangszóróiból, tekintsd azt az Egyesült Államok kiber kommandója gyengéd figyelmeztetéseként arra , hogy mit tehetnénk veled, ha tényleg számítanál.”

Fordította: Komjáthi Éva