Mars, a sor végére!

Posted by
Gábor György
>Ment eddig a vita, hogy ez most diktatúra vagy nem diktatúra. Ám ezen a különösen szép és kedves februári napon szeretnék köszönetet mondani Orbán Viktornak, aki saját maga egyértelműen és végérvényesen eldöntötte és lezárta ezt a polémiát, midőn az alábbiakat hozta tudtunkra: Aki nem kéri az éppen elérhető vakcinát, az megy a sor végére.
Az elmondott szöveg maga a diktatúra hangja. Egyrészt a jóindulatú diktatúra (benevolent dictatorship) is diktatúra, de még mennyire!. A diktátor maga dönti el, hogy mi jó nekem, s mivel teszek jót magamnak. Ám ha én másként merem gondolni a saját javamat, akkor következik a büntetés.
Orbán ott áll a sor mellett és szelektál. Kegyesen leereszkedve, csupa jóindulattal mutatja az utat. Ám kíméletet nem ismerve büntet, ha mégis más irányba indulnánk el.
Véssük eszünkbe jól ezt a mondatát!
Orbán imígyen: „Ha nem fogadja el valaki az éppen elérhető vakcinát, elmegy a sor végére…”
Én meg imígyen: Te meg elmész a jó büdös francba!
**
Tamás Ervin
Ezt állítólag a cseh kormányfővel együtt tartott sajtótájékoztatóján mondta, csak baráti sajtómunkások és néhány külföldi újságíró körében, mintegy mellékesen, hogy majd az oltás előtt egy perccel, a helyszínen fog számomra kiderülni, hogy mivel akarnak beoltani. Péntekenként elhangzó fohászában hallgat erről, mint a sír!
Ilyen nincs! És olyan sincs, hogy ha nem kérem, a sor végére kerülök. Megint egy sunyiban előadott, otromba húzás, hogy, ha közvetve is, de rávegyen a nem kellő alapossággal bemért orosz, vagy a kínai vakcina elfogadásra. Ami ugye jó, használható, hiszen a világ más fertályain már boldogan használják. Ezen az alapon szép hazánkban akár fölödlegessé is válnak mindenféle bemérő és engedélyező intézetek, állomások, sokat spórolhatunk, hiszen csak skubiznunk kell, hogy másutt beválik-e a szer, portéka, oszt jöjjön! Ez ám az igazi liberalizmus! Sőt, előbb-utóbb elég a főnöknek küldeni egy mintát, próbálgassa, ha megfelel neki, hadd menjen. Pfuj, uniós bürokraták! Mi inkább egy kiadósat konzultálunk…
Már nem csak hülyének, hanem egérnek is néznek.