Hol hazugság van, ott hazugság van…

Posted by

Papp Sándor
>A magyar emberek döntő többsége gyerekkora óta orosz vakcinákkal lett beoltva, hiszen „minden oltóanyagunk onnan származott”. Ezt a magyar külügyminiszter mondta néhány hete.
Azóta egyre többen hivatkoznak rá, és mint tényt hangoztatják, hogy őket bizony orosz vakcinával oltották, hisz honnan máshonnan kerülhetett volna oltóanyag az 50-es 60-as 70-es évek Magyarországára.
Reméltem, hogy valaki megcáfolja a külügyminiszter állítását, de vagy én nem találkoztam vele, vagy mindenki készpéznek vette az állítást.
Magyarországon a Phylaxia Humán Osztálya már a második világháború előtt élen járt az oltóanyagok kifejlesztésében és gyártásában, ez a tevékenység a háború után is folytatódott.
Az oltóanyaggyártás az ötvenes évek végétől a gyógyszeripar kiemelt ágazat volt.
Néhány példa:

A BCG-oltóanyag előállítása Magyarországon a HUMAN Oltóanyagtermelő és Kutató Intézet (OKI) BCG Laboratóriumában folyt, az újszülöttek védőoltása 2001 júniusáig hazai előállítású oltóanyaggal történt.
A Di-Per-Te termelését is az OKI végezte megszűnéséig. Ezzel a hazai gyártású oltóanyaggal történt 2005. december 31-ig a csecsemők védőoltása. Ennek az oltóanyagnak a segítségével sikerült felszámolni a diftériát és sporadikus szintre csökkenteni a szamárköhögést és a tetanuszt.
A járványos gyermekbénulás elleni Sabin vakcinát az (OKI) Polio Laboratóriumában állították elő. Csak a számok kedvéért: 1960–62 között 2 millió 300 ezer adag trivalens, 516 ezer adag 1. típusú, 480 ezer adag 2., ill. 3. típusú monovalens és 470 ezer adag 1+3 típusú bivalens vakcina készült, amit fel is használtak
A veszettség elleni Hempt-féle vakcinát az OKI 1988-ig gyártotta, és biztosította az egész ország területén a humán posztexpozíciós védőoltásokhoz.
Influenza elleni vakcinát a 1960-as évek első felében közel 100 000 adagot termeltek, de az influenza A/Hong Kong/1/68/(H3N2) okozta 1968/69-es pandémia idején a termelési kapacitás meghaladta az egymillió dózist. Csak összehasonlításként, az Egyesült Királyság ebben a kritikus időszakban összesen 200 000 oltóanyagot tudott előállítani.
(Forrás: Ócsai, Lajos. “A magyar oltóanyaggyártás története.” Lege Artis Medicinae, vol. 30, no. 12 2020, pp. 569–573.,