Antidiplomata

Posted by

Dobozi István
>Még most is a hideg ráz Szijjártó Péter külügyminiszter októberi teátrális túlreagálásától Joe Biden elnökjelölt Magyarországgal kapcsolatos rögtönzött kiszólására, amely a választási kampány véghajrájában hangzott el egy választói kérdés nyomán. A demokrata elnökjelölt hazánkat – urambocsá! – egy lapon említette olyan tekintélyelvűnek nevezett országokkal, mint Belarusz és Lengyelország. Amire a magyar külügyminiszter Budapestről egy hosszas videoüzenetben szólította fel Bident, hogy mielőtt Magyarországot bírálja, inkább a saját maga és fia korruptságára vonatkozó kérdéseket válaszolja meg Ukrajnával kapcsolatban. A lengyel külügy részéről nem volt hasonlóan túlpörgő, antidiplomatikus reakció.

Népszavában utána megjelent glosszámban ezt kérdeztem a külügyminisztertől: videoüzenete megtervezésekor mérlegelte-e, hogy milyen fogadtatásban lesz része Washingtonban január 20. után, ha netán a bideni külügyi stáb költözik be a State Departmentbe? Ahol az elmúlt évtizedben rendre mélyen rangja alatt fogadták őt az amerikai kormány és a kongresszus képviselői, a magyar miniszterelnök pedig ténylegesen nemkívánatos vendég (saját szavaival: „fekete bárány”) volt. Tisztában volt-e Szijjártó Péter azzal, hogy most ugyanazt a hibát követte el – kéretlen beavatkozás az amerikai belügyekbe, ráadásul az elnökválasztás finisében –, amelyet oly hangosan és kitartóan sérelmezett Magyarországgal kapcsolatban az Obama/Biden-kormány idején? Rámutattam, hogy ezzel a szükségtelen, felelőtlen nyilatkozattal a magyar külpolitika az utóbbi évtized egyik legnagyobb, nem kikényszerített hibáját követte el, ezért megfontolandónak tartottam a külügyminiszter lemondását vagy leváltását, ha Joe Biden lesz Amerika következő elnöke. Szijjártó Péter borítékolhatóan kijátszotta magát a bideni Washingtonból.

Joe Biden november 3-án diadalmaskodott az elnökválasztáson, Szijjártó Péter pedig azóta is maradt a helyén. Egy végletekig kiélezett, óriási tétű elnökválasztási kampány kapcsán ilyen Szijjártó-féle diplomáciai baki akár véletlenül is becsúszhat. Amerikából követve az eseményeket egy a diplomáciában is jól ismert, előrelátó bölcsességgel nyugtattam magam: Let bygones be bygones – Borítsunk fátylat a múltra! Ezek után a napokban nem hittem a fülemnek, amikor a magyar külügyminiszter az Euronewson – megdöbbentő arroganciával – megint visszatért erre a vesztes témára, újfent azzal vádolva a már elnökké beiktatott Joe Bident, hogy „megsértette Magyarországot, amikor autokratikus rendszernek nevezte a választási kampányban”. „Több tiszteletet” kért továbbá Magyarországnak a még korántsem teljesen összeállt Biden-kormánytól, és olyan szintű kapcsolatokat, mint amilyenek Donald Trump elnöksége alatt voltak a két ország között.

Ám aki kér, adjon is! Egy antidiplomatán talán még a Henry Kissingertől vett órák sem segítenek. Ha a magyar fődiplomata hallgatott volna, bölcsebb maradt volna – kétszer is.

A szerző a Világbank korábbi vezető elemzője