Két templom

Posted by
(Tudósítónktól)
>Az egyik templom volt az ősi minta, a másik az Amerikában épített modern. Érdekes műsor volt csütörtökön  a Duna tévében. Ha az autós letér a texasi Dallast és Fort Worthöt összekötő autópályáról, akkor Irving városkánál megtalálja a “magyar” monostort. A ciszterci kongregáció alapítói Magyarországról, Zircről származó szerzetesek. A kommunizmus üldözése elől az 1940-es évek végétől folyamatosan menekülő atyákat Thomas K. Gorman, a Dallas-Fort Worth-i püspök fogadta be egyházmegyéjébe. 1961-ben a közösség Texas államban felépíthette saját apátságát, amelyet a Boldogasszony oltalmába ajánlottak. Egy évvel később magyar oktatási rend szerint működő ciszterci gimnáziumot is alapítottak. Irvingben 1992-ben új templomot emeltek. A templom tervezője a középiskola első diákjainak egyike, Gary Cunningham volt.  A neves építész a Heves megyei Bélapátfalva románkori ciszter apátsági templomát tekintette mintának.

 

A texasi apátsági templom helyi texasi mészkőből épült. A durva anyag az ezeréves, 1096-ban alapított ciszterci rend románkori építésmódjára emlékeztet. Az aszkétikus és szigorú regula szerint élő rend építészete csendes és korlátok közé szorított középkori életmódjának pontos tükörképe volt, de e történeti korszak őszinte és emberi jegyeket viselő építészete ma is egybevág az apátság lakóinak gondolkozásával.
A templom határozott tömege a hagyományos építőmesterségnek és a szerzetesi építészeti koncepciónak egyaránt teret adva felszínre hozza az anyag nyerseségét és brutalitását is .