Ha úgy gondolod, Alzheimer-kórod van, akkor nincs Alzheimer-kórod

Posted by
Belénessy Csaba
>Bruno Dubois francia professzor, a La Pitié-Salpêtrière – párizsi kórházak Memória és Alzheimer-kór Intézetének (IMMA) igazgatója meglehetősen megnyugtató módon foglalkozik a témával: Megállapításának lényege:
“Ha valaki tisztában van memóriaproblémáival, akkor nincs Alzheimer-kórja.”
1. Elfelejtem a neveket.
2 Nem emlékszem, hova tettem néhány dolgot. A 60 éves és idősebb embereknél gyakran előfordul, hogy panaszkodnak, hogy memória problémájuk van. “Az információ mindig az agyban van, a” processzor “hiányzik.” Ez “Anosognosia” vagy ideiglenes feledés.
A 60 éves és idősebb emberek felének vannak olyan tünetei, amelyek inkább az életkornak, mint a betegségnek köszönhetők. A leggyakoribb esetek a következők:
– elfelejti egy személy nevét,
– bemegy a ház egyik szobájába, és nem emlékszik arra, miért mentünk oda,
– üres emlék egy film címére vagy színészre, színésznőre,
– időpazarlás keresgélésre, ahol hagytuk a szemüvegünket vagy kulcsunkat.
60 év után a legtöbb embernek ilyen nehézségei vannak, ami azt jelzi, hogy ez nem betegség, hanem inkább jellemző az évek múlásával. Sok ember aggódik ezek miatt a tévedések miatt, ezért fontos a következő kijelentés: “Aki tudatában vannak annak, hogy feledékeny, azonnak nincs komoly problémája a memóriával.”
Akik emlékezetbetegségben vagy Alzheimer-kórban szenvednek, nincsenek tisztában a történésekkel. Bruno Dubois professzor, az IMMA igazgatója megnyugtatja a tévedésük miatt aggódó emberek többségét: “Minél többet panaszkodunk memóriavesztésre, annál kevésbé valószínű, hogy memória betegségben szenvedünk.”