Heuréka

Posted by
Halász Géza rajza

Kuthi Csaba
>Igazán felemelő, a kebleket a hazafias büszkeségtől duplára dagasztó örömhír jutott el a nemzethez a minap
kitűnő, mindenre alkalmas miniszterünk által. Aki már korábban is felfedte előttünk a nagy titkot: a halálos kórságok többségétől nem más véd meg bennünket, mint a tízparancsolat. Ezek szerint a COVID19 a resztlihez tartozik.  Most viszont a nemzet egy emberként kiálthatja: Heuréka!
Miniszterünk ugyanis megtalálta a helyét, amit eddig oly sokáig keresett pl. az egészségügyben, ahol helyette ma egy négyesfogat vonszolja a hadiszekeret: a kórházakat a hadügy, a járványügyet a kormányfő, az ’oltakozást’ a belügy, a gyógyszerbeszerzést a külügy. Csak halkan jegyzem meg, hogy volt időnk, amikor mindezt egy személy látta el, méghozzá kitűnően. Igaz, hogy az ő személyi száma kettővel kezdődik.
No, de az anyatermészet mindent elrendez, hiszen végül is miniszterünk megtalálta a helyét. Legutóbb éppen Horvátországnak egy pálos kolostorában, ahol rálelt Corvin János csontjaira, amiből „összerakná Mátyás királyt” a székesfehérvári osszáriumban. Nagy kihívás, hatalmas feladat! Ehhez képest a mai járvány smafu.
Igaz, hogy ezt a magasságot az eucharisztia évében, 1938-ban, egyszer már megpróbálták nagyjaink megugrani, de akkor ez még meghaladta az erőket. Hál’ Istennek erről ma már nincs szó.
Azt azért óvatosan és szerényen megemlíteném, hogy 2038-ban lesz az államalapító Szt. István királyunk halálának ezer éves fordulója, ami igazán adhatna alkalmat arra, hogy az ő csontjainak „összerakását” is megkísérelhetné őméltósága és a MAKUTI. És még csak messzire sem kéne menni hiteles DNS törzsanyagért, hiszen itthon van jobbja: a Szent Jobb. Amit évente körmenetben láthat Budapest népe (kivéve tavaly a járvány miatt). Ez persze megint csak egy okvetetlenkedő pasas csomót keresése ott, aminek a tövén kelt a ruca.