Jó hír a Szputnyikról

Posted by

Kökény Mihály

>Jó hír a vakcinafrontról: Végre bizonyítékokkal támasztottak alá a Szputnyik V orosz oltóanyag hatékonyságát. A koronavírus elleni oltóanyagot kifejlesztő moszkvai Galameja intézet által összeállított – és a nagy tekintélynek örvendő, The Lancet című orvosi szaklap által közzétett, saját szerkesztőségi kommentárral megerősített – tanulmány azt jelenti, hogy a tudományos világ zöld fényt adott az orosz vakcinának, kellően biztonságosnak és csaknem 92 százalékos hatékonyságúnak ítélve azt, 20 ezer önkéntesen végzett vizsgálat eredménye alapján. A szer az idősek esetében is hatékony.
Eddig 15 ország engedélyezte, köztük Magyarország. Nagyobb mennyiséget – félmillió ember beoltására elegendőt – még csak Argentína kapott belőle. A feltételes nyitottság azonban eddig is széles volt iránta, így például Németország is jelezte, hogy használná a Szputnyik V-t, ha az európai gyógyszerhatóság engedélyezi.
Csak az a kérdés, hogy nálunk a politika miért írja felül a szakmai szempontokat, miért nem lehetett megvárni a hatékonysági vizsgálatok lezárását?
A rossz hír viszont az, hogy a kínai vakcináról még ma sem lehet többet tudni: hiányzik az alkalmazási feltételrendszer. Ennek hiányában viszont nem garantálható a betegbiztonság.