Az Orvos Kamara nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani a kínai és az orosz vakcinát

Posted by

Mivel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján semmilyen dokumentum nincs a már engedélyezett kínai és orosz koronavírus-vakcinák alkalmazásával kapcsolatban, ezért a Magyar Orvosi Kamara (MOK) “nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani” a készítmények alkalmazását – derül ki abból a levélből, amit Kincses Gyula MOK-elnök küldött az OGYÉI részére.

Tisztelt Főigazgató Úr!

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége a médiából értesült arról, hogy az OGYÉI a 19/2021. (I.28.) Korm. rendelettel módosított 488/2020. (XI.11.) Korm. rendelet alapján engedélyezte a Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának forgalomba hozatalát. Ezen vakcinák alkalmazásával kapcsolatban semmilyen dokumentumot nem találunk az OGYÉI honlapján.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége kéri a Tisztelt Főigazgató Urat, hogy az OGYÉI honlapján hozza nyilvánosságra a Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az alkalmazási előiratra.

Ennek hiányában a Magyar Orvosi Kamara elnöksége nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani a kollégáinak a készítmények alkalmazását, mert az alkalmazási előirat az alapfeltétele a készítmény betegbiztonságot garantáló alkalmazásának, és ez alapozza meg az orvos jogi és etikai biztonságát.