Politikai pénzeső a vidékre

Posted by

Tanács István
>NÉGYEZER MILLIÁRD FORINTOT KÍVÁN A KORMÁNY KÖLTENI A VIDÉKI MAGYARORSZÁG MEGÚJÍTÁSÁRA, A MEZŐGAZDASÁG ÉS AZ ÉLELMISZERIPAR VERSENYKÉPESSÉGÉNEK JAVÍTÁSÁRA A 2021-2027 KÖZTI UNIÓS KÖLTSÉGVETÉSI CIKLUSBAN. EZ A TARTALMA A JANUÁR 11-ÉN MEGJELENT KORMÁNYRENDELETNEK, AMELYET SOKAN A RENDSZERVÁLTÁS ÓTA – BÁR TERÜLETENKÉNT ELTÉRŐ MÉRTÉKBEN – LEFELÉ CSÚSZÓ VIDÉK MEGERŐSÍTÉSÉNEK, MÁSOK ÚJABB KLIENTÚRAÉPÍTÉSNEK ÉS SZAVAZATVÁSÁRLÁSNAK ÉRTÉKELNEK. AZ ELLENZÉK MÉG NINCS KÉSZEN ARRA, HOGY AJÁNLATOT TEGYEN A VIDÉKNEK – KÉRDÉS, HOGY EZEK UTÁN ÍGÉRHET-E, ÉS HA IGEN, MIT.

Mondjon valaki egyetlen ma is a pályán lévő ellenzéki agrár- és/vagy vidékpolitikust! Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságába 2018-ban a Fideszen kívül csak a Jobbik delegált tagot. A Budapest V. kerületében megválasztott, korábbi foglalkozását tekintve zöldségkereskedő LMP-s Csárdi Antal csak 2019. márciusban került be. A korábbi agrárpolitikusok közül Tabajdi Csaba 2010 óta nem aktív a hazai közéletben, Gőgös Zoltán 2018-ban vonult ki a napi politikából.

Igazából a Fideszben sincs autonóm mezőgazdasági politikus. Ángyán József kiszorulása óta Farkas Sándor, Nagy István és Font Sándor viszi ezt a területet, de ők inkább kijáró emberek, nem koncepcióalkotók, inkább részérdekek megfogalmazói. Az utóbbi időben azonban Lázár János bejelentkezett erre a szerepre, és a kormányrendeletből úgy tűnik, sikerült meggyőznie a miniszterelnököt, hogy érdemes a mezőgazdaság és a vidék fejlesztésére horribilis költségvetési pénzeket költeni.

Szerepe lehetett ebben a 2019-es önkormányzati választások eredményének, amikor Budapesten, a megyei jogú városok mintegy felében és a főváros agglomerációjában győztek az ellenzék jelöltjei. A megyei önkormányzati választások eredménye mutatta meg a legtisztábban, hogy vidéken, elsősorban a falvakban, kisvárosokban viszont érintetlen maradt a Fidesz hatalma. A Jobbiknak és az MSZP-nek van ott valamilyen beágyazottsága, de a többi ellenzéki párt egyszerűen nincs jelen vidéken, sem üzenete, sem képviselője nincs a helyi társadalmak számára. Ezek híján talán már szükségtelen azt is megjegyezni, hogy a médiában sem képes elérni a társadalomnak ezt a részét.

A cikk itt folytatódik

A Jelen hetilap írása