Diktatúra

Posted by
Kaltenbach Jenő

>Varga Judit az osztrák televízió riporterének a veszélyhelyzet határidő nélküliségére vonatkozó kérdésére nagybüszkén azzal reagál, hogy a választó háromszor is 2/3-ot, azaz teljhatalmat adott a Fidesznek.
Észre sem veszi, hogy ezzel az árulkodó mondattal ő maga szolgáltat bizonyítékot arra, hogy Fidesz-Magyarország nem demokrácia.
Demokráciában, vagy alkotmányjogiasan fogalmazva, alkotmányos jogállamban ugyanis nem létezik teljhatalom. Az ilyen államokban az úgynevezett fékek és ellensúlyok (checks and balances) rendszere érvényesül, amely annyit jelent, hogy az egyes hatalmi intézmények kölcsönösen korlátozzák egymást, semelyikük hatalma, jogköre nem korlátlan.
Orbánék alaptörvénye szerint a 2/3-os parlamenti többség, amelyben az összes fideszes képviselő a főnök által egyenként, saját kezűleg kiválasztott, tőle függő, bármit megtehet minden korlátozás nélkül. Ez már csak azért is így van, mert egyik első dolguk az volt, hogy a potenciális kontroll intézmény, az Alkotmánybíróság hatáskörét jelentősen leszűkítették, majd telerakták hű embereikkel.
Varga Juditot, aki Igazságügyi Miniszterként elvben konyít a joghoz, mindez nemcsak hogy nem zavarja, de ostobaságában, a nemzetközi nyilvánosság előtt még büszke is rá.