Nem kicsit hazugok

Posted by

A kormányhoz közel álló baranyai lapok – pl. Bama és Pécs Aktuál – teljes terjedelemben le is hozták a közleményt, ami ekképp fogalmazott: „Az egész világ, köztük Magyarország és a pécsi emberek is versenyt futnak az idővel; a védekezés nem könnyű, embert próbáló feladat és mindenkit próbára is tesz. Ebben a helyzetben több mint felelőtlenség arra biztatni pécsi vendéglátóipari vállalkozókat és a pécsieket, hogy szegjék meg a törvényt, veszélyeztessék maguk, munkatársaik és a pécsiek életét; és tegyék kockára a biztonságukat. Tisztelettel kérjük ezért a pécsi baloldalt, hogy ne lázításra, hanem a járvány elleni harcra fordítsák energiáikat és a rendelkezésre álló erőforrásaikat. A járvány nem lehet politikai fegyver; nem lehet politikai ügy, az emberéletek ugyanis mindennél fontosabbak.”

Megkérdeztünk több, vendéglátással foglalkozó pécsi vállalkozót: gondolt-e arra, hogy tiltakozásképpen megnyitja üzletét, illetve hallott-e arról, hogy valamelyik helybéli sorstársa erre készül? Mindenki azt felelte, hogy bár nagy veszteséget okoz neki a kényszerű bezártság, és látna arra módot, hogy biztonságosan, az asztalok megfelelő távolságtartásával újra vendégeket fogadjon, ennek ellenére eszében sincs törvénysértőn megnyitni üzletét, hisz akkor súlyosan megbírságolnák, és így a vesztesége tovább hízna.

Ebben a véleménycikkünkben írtunk arról, hogy Orbán Viktorék, tartva attól, hogy többen is megnyithatnak a korlátozások ellenére az országban, bekeményítettek pár nappal, a Facebookon szerveződő országos nyitás előtt, a Magyar Közlönyben jelent meg az, hogy mennyivel szigorúbb elbírálás alá esik egy ilyen idő előtti nyitás, mint csak pár nappal korábban.

Arról se hallottak a kérdezettek, hogy valaki megkockáztatná a jogsértő nyitást Pécsen, illetve, hogy erre bárkit is ösztökéltek volna baloldali politikusok.

Megkérdeztük a baloldali pártok pécsi vezetőit is, hogy próbálták-e rávenni a helyi vendéglátó vállalkozókat a jogsértő újranyitásra, ám ők határozott nemmel feleltek, s úgy vélték, a Fidesz és közleménye teljesen alaptalanul keverte őket ebbe a gyanúba.

Természetesen, szerettük volna megkérdezni a Fideszt is az ügyről, ám hiába hívtuk többször is a pécsi közgyűlés Fidesz-frakcióját vezető Csizmadia Pétert, ő nem vette fel telefonját. Sms-ben azt kértük, hogy nevezze meg, ki biztatta nyitásra a pécsi vendéglősöket, s ha volt ilyen eset, akkor kit biztatott. Csizmadia nem tudott se neveket, se eseteket megemlíteni, ezért – úgy tűnik – hogy a közlemény minden alapot nélkülöző hazugságra épül, aminek az lehetett a célja, hogy a pécsi baloldalt befeketítse.

Szabad Pécs

Címkép: Szabad Pécs/Pixabay