A Facebook világszerte csapást mér az ellenzéki nyilvánosságra

Posted by
Puzsér Róbert
>Sejteni lehetett, hogy Donald Trump letiltása nemcsak azért szimbolikus lépés, mert a technológiai szektor elnémította a világ legbefolyásosabb trollját, hanem azért is, mert ez a gesztus egyértelműen megmutatta, hogy Mark Zuckerberg mennyire szánja-bánja, hogy Trump és a Brexit támogatásával jó pénzért kiszolgáltatta a politikai nyilvánosságot a populistáknak. A Facebook az amerikai elnök oldalával kezdte a tisztogatást, az ezt övező üdvrivalgás pedig azt jelezte, hogy a techcég a cenzúra következő fázisába léphet.
Mark Zuckerberg bejelentette, hogy a jövőben a Facebook visszaszorítja felületein a közéleti tartalmakat és a politikai diskurzust. A cégalapító elbüszkélkedett: munkatársai épp azon dolgoznak, hogy a jövőben minél kevesebb politikai vélemény kerüljön a felhasználók elé.
Félreérthetetlen, hogy miután Zuckerberg eladta a Cambridge Analytica nevű cégnek a felhasználók adatait, az Egyesült Államok elmúlt négy évét és Nagy-Britannia uniós tagságát, most kétségbeesetten menekül politikaformáló szerepéből, mielőtt még cégét a meghackelt államok sietve feldarabolnák vagy közművesítenék. Érdemes ugyanakkor feltenni a kérdést, hogy milyen következményekkel járhat ez az intézkedés azokra az országokra nézve, amelyekben a kormányok korlátozzák a politikai nyilvánosságot. Mit ígér ez az intézkedés a magyarországihoz hasonló illiberális autokráciák ellenzéki állampolgárainak, s mit ígér a világi és vallási diktatúrák politizáló lakosságának? A válasz egyszerű, mint egy pofon: sokkal nehezebb lesz ellenzéki tartalmakkal széles tömegekhez eljutni. A közösségi médiában a politika még az eddigieknél is inkább azon csoportok függvénye lesz, amelyeknek lesz pénzük hirdetni, s elsősorban azoké, amelyeknek korlátlan pénzük lesz hirdetni – ez a kör pedig a Föld egyetlen országában sem ellenzéki.
A teljes írás itt olvasható
Hírklikk