Európa legdemokratikusabb politikusa

Posted by

 Blogger Bob
>Íme egy újabb bizonyíték arra, mennyire elkötelezett Európa legdemokratikusabb vezetője a demokrácia mellett. Szijjártó Péter legalábbis nem tud elképzelni demokratikusabb politikust Orbán Viktornál. Azt nehéz megítélni, hogy külgazdasági és külügyminiszterünknek egyszerűen csak a fantáziája szegényes-e, vagy varázsgombát kevertek a reggeli rántottájába, esetleg egyéb tudatmódosító szer hatása alatt állhatott, amikor ezt a napi bonmot-ját kiagyalta. Ám az, hogy a civilizált világ jó része – már ha eljutott hozzá ez a szösszenet – ismét rajtunk röhög egy ilyen kinyilatkoztatást követően, szinte bizonyos.
Úgy tűnik, seggnyalásban is zajlik – Németh Lászlótól kölcsönözve a kifejezést – a minőség forradalma. Szijjártó kétségtelenül e mozgalom egyik élharcosa és kulcsfigurája. Huszáros nyelvcsapása annak fényében, ahogy Magyarország ismét kívül helyezte magát az EU egy közösségi álláspontján, egészen különös, bizarr, mi több, akár perverznek is mondható. Nem először történik ilyen. Csak hát ki tudja, mikor fogy el végképp az Unió türelme velünk szemben, s mikor penderítenek ki bennünket a csapatból (tudom persze, hogy ez nélkülünk aligha sikerülhet). Az persze borítékolható, hogy e türelem megfogyatkozása nem a jelenlegi hazai „elit” képviselőinek fog fájni, vélhetően brutálisan, hanem nekünk, a kilenc és fél milliónak, akit ez a kormány képtelen az út szélén hagyni.
Pedig én néha már azt kívánom, tessenek engem nyugodtan ottfelejteni. Talán jobb lenne úgy nekem. Rezsim nélkül, NER nélkül. Ám ameddig ilyen állhatatossággal gondoskodnak rólam, arra hivatkozva, hogy nekik Magyarország az első, addig bizony ég a pofám, ha azt hallom, hogy mi voltunk az egyetlen ország, amely nem írta alá az oroszországi rendőri erőszakot elítélő nyilatkozatot. A Navalnij letartóztatását követő megmozdulások során 3800 embert vettek őrizetbe. Nagy ország. Ám 3800 letartóztatás még ott is sok. Ezt követően az aláírás elmaradását firtató kérdésre a Külügyminisztériumnak volt pofája annyit válaszolni, hogy a „kérdéses felszólalás elhangzott, vagyis hazánk nem akadályozta meg azt.” Hányingert keltő cinizmus. És ez a habitus, ez az attitűd képviseli Magyarországot a világ előtt.
Az én olvasatomban a nyilatkozaton szereplő aláírások azt fejezik ki, hogy az EU tagállamai összeegyeztethetetlennek tartják saját, demokratikus értékrendjükkel a rendőri erőszakot. Magyarország jelenleg még az Unió egyik tagállama. A 2004. májusában elnyert teljes jogú tagságunkat megelőzően, 2003. április12-én megtartott népszavazáson a szavazók 83,76 %-a mondott igent a tagsággal együtt járó értékekre. Ezt az értékrendet, s a magyaroknak ezt a kinyilvánított akaratát kérdőjelezi meg, s hagyja figyelmen kívül az Orbán rezsim szinte folyamatosan 2010 óta.
Az értékek természete azonban már csak olyan, hogy azokat nem feltétlenül kell mindenkinek elfogadnia. Így nem lehet ráerőltetni senkire sem, hogy legyen demokrata, vagy, hogy tekintse irányadónak az európai értékeket. Ugyanakkor, ha Orbán a puszta szavakon túl nem méltóztatik egyetérteni ezekkel, s a politikai cselekvési programját nem hajlandó ezeknek alárendelni, akkor nem kötelező a számára, hogy az Unió egyik teljes jogú tagállama miniszterelnöke legyen. Nehogy már az következzen, hogy e 83,76 %-os legitimációval bíró tagságból sumák és aljas módon kivezeti az országot, csak mert a jogállamisági kritériumok érvényesítése mellett a szabadrablás nehézkessé válhat az oligarchái számára.

corrupton.jpgEzzel kapcsolatos hír, hogy a Transparency International Korrupció Érzékelési Indexe alapján elmozdultunk a hosszú ideje elfoglalt utolsó előtti helyről. Lefelé. Az új adatok alapján lecsúsztunk az utolsó helyre. Igaz, van még ennél lejjebb is, hiszen e dicstelen pozícióért hármas holtversen alakult ki. Attól tartok, a 83,76 %-nAyi népszavazó nem erre az irányra voksolt. És ilyen körülmények között – Magyarország egykori tekintélyének totális felszámolása közepette – nyilvánítja ki a vakcinamogul külgazdasági és külügyminiszter, hogy hajlandóak vagyunk együttműködni a Joe Biden adminisztrációval, de több tiszteletet várunk az USA-tól. Csak gratulálni tudok mindehhez, Szijjártó úr.

Visszatérve, s megismételve, nem szabadna hagyni, hogy Magyarországot autokrata miniszterelnökének tébolyult politikája az Unió perifériájára sodródja, majd – nem lévén más lehetősége –, ez a közösség megkönnyebbülten bocsássa el tagjai közül. Ha választani lehetne, én inkább Orbán politikájától szabadítanám meg az országot. Ha lehet, örökre. Mert vele a felemelkedés egyre reménytelenebb.

https://bloggerbob.blog.hu/