Ne nevess rajtam!

Posted by

Halász Géza
>Hónapok óta, lassan egy éve megy a hecckampány a Pápai-karikatúra ügyében. Ezzel összefügésben (vagy nem) egyházi vezetők most az alábbi nyilatkozatot fogadták el:

N Y I L A T K O Z A T
Vallási közösségek vezetőiként tiltakozásunkat fejezzük ki a vallási jelképek, szentségek és szent helyek meggyalázása, kigúnyolása ellen.
Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT)
Steinbach József református püspök, elnök
Dr. Fischl Vilmos főtitkár
Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK)
Dr. Veres András katolikus püspök, elnök
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ)
Heisler András elnök
Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH)
Győrfi László választmányi elnök
Magyarországi Muszlimok Egyháza
Sulok Zoltán Szabolcs elnök
Ebben egy szó sem esik a Népszaváról, a karikatúráról, mint ahogy nem esik szó konkrétan pl. temetők, sírok meggyalázásáról sem. Ugyanakkor az Origo már ezzel a címmel hozza tudósítását: “A vallási közösségek vezetői együtt tiltakoznak a Népszava vallásgyalázó karikatúrája ellen”. Hasonló hangnemben és címmel ad hírt a 888 is, a Magyar Nemzet pedig már a HVG egyik korábbi számának a címlapját is hozzácsapja: “Ismét az Alkotmánybíróság előtt a HVG kereszténygyalázó címlapja” (alcím: “Nem a HVG az egyetlen baloldali sajtótermék, amely a keresztény értékeket támadja”)
Jó lenne tudni, hogy a Népszavára gondoltak-e az egyházi vezetők, amikor aláírták azt, amiről a kormánysajtó olyan karikatúrára asszociál, melyről bíróság mondta ki, hogy nem vallásgyalázó. Igazat adnak Vejkei Imrének, a KDNP országgyűlési képviselőjének, aki szerint szellemi keresztényüldözés folyik Magyarországon? Az egyházi vezetők konkrétan meggyalázásnak, kigúnyolásnak tartják-e, ha jelképeiket például a politikai célú vallási túlbuzgóság kigúnyolására használja a karikaturista? Mert itt erről van szó! Politikusok és sajtókatonáik kiforgatják, szándékosan félreértelmezik, és persze büntetni is akarnak érte. A vallásgyalázás és a nem vallásgyalázás között félúton van egy olyan kategória, hogy ízléstelen. Ha azt mondják az inkriminált karikatúráról, hogy ízléstelen, vagy hogy nem jó karikatúra, az vitaalapnak elfogadható. Talán meg is győzhetnek róla. De, ahogy mi, karikaturisták komolyan tiszteljük mások vallásos vagy ateista meggyőződését, úgy tiszteljék kritikai hangvételű, de javító szándékú karikatúráinkat is! Még ha fáj is.
Igaza van Marabunak, aki azt írja, hogy “annak az országgyűlési képviselőnek pedig, aki karikatúrák ellen harcol, és nem mondjuk a gyerekszegénység, hajléktalanság, nyomor ellen, annak szerintem nem a keresztényi érzéseit lehet megsérteni, hanem a műkeresztényi érzéseit. “
Címkép: A Charlie Hebdo karikatúrája: Ne nevess rajtam!
(Az Érinthetetlenek sorozatból.2)