Nincs kész a mesebeli palota

Posted by

Kabai Domokos Lajos
>Az eddig is tudható volt, hogy a Putyin-palotának nevezett, a Fekete-tenger partján lévő palotáról készült videó belső részeit animációs technikával jelenítették meg. Ám január 29-én, az egyik kivitelező megbízottjának társaságában a Mash/Мэш (A pép) videoblog munkatársai – maga a blogger, Maxim Ikszanov, s mint számomra utóbb kiderült, más forgatócsoportok is – bejuthattak az épületbe. Ez, a mostani riportok szerint, egyelőre rejtőzködő gazdagok tulajdonában van. Az eredeti videón bemutatott tulajdoni lapokon a határőrség, illetve a büntetés-végrehajtás helyi szervezetei szerepelnek tulajdonosként.
Mint a helyszínen kiderült, a palotának, amely minden jel szerint milliárdosok ultraluxus szállodája lesz, csupán a homlokzata készült el. A falak állnak, de a belső munkálatokhoz épp csak hozzákezdtek. Még szó sem lehet arról a pazar berendezésről, amivel Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ámította szó szerint az egész világot. A videójába például a szemkápráztató, barokk prágai könyvtár belső fotójat illesztette, hogy érzékeltesse Putyin szerinte abnormálisan urizáló hajlamát. Bár Ikszanov sem járhatta be az egész területet, de nem látott szőlőültetvényeket, a tengerhez vezető bombabiztos alagutat sem. A kísérő szerint az építkezés 5-6 év múlva fejeződik be.

A nem egészen hat percbe sűrített, a Mesebeli palota címmel közreadott felvételek, amelyek bevezetőjében részletek láthatók a Navalnij-film pompás belsőket imitáló snittjeiből, megtekinthetők a YouTube-on. Nyoma sincs a cári sasos címert idéző kapunak. Odabenn kőművesek, csempézők serénykednek. Halmokban állnak a cementtel, fugázó anyaggal teli zsákok, szigetelőanyagok. Helyenként vakolatlanok a tégla- és betonfalak, lógnak a kábelek, a majdani medencék csempézetlenek. Még csak a zsaluzás kezdődött ott, ahol Navalnij videóján Vlagyimir Putyin pillangózik.

Azzal kapcsolatban, hogy miért rendeltek el a terület fölött repülési tilalmat, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a titkosszolgálatokhoz irányította a videoblog munkatársait. Az állami tévé riportere azt feltételezte, hogy ennek a közelben lévő katonai objektum lehet az oka. A helybeliek szerint azonban nem igazNavalnijnak és munkatársainak az az állítása, hogy halászok, horgászok ne közelíthetnék meg a tenger felől az érintett partszakaszt.

Ám valamit kitűnően szolgált a felkavaró videó. Több tíz millióan kattintottak rá, így a január 23-ra, a járványhelyzet miatti hatósági tiltás ellenére, a főleg tizenévesek számára meghirdetett tüntetésekre való mozgósításra használhatta az ellenzéki politikus.