“Modellváltás”

Posted by
Kardos András
>Muszáj: Minden diktatúrának ki kell sajátítania a nyelvet. Akié a nyelv, azé az emberek lelke, aki az emberek lelke, azé a szavazata. (Persze, nem az egész népről beszélek, csak az “elegendő mennyiségről”, ami a stabil győzelemhez kell )Minden diktatúra ezt teszi, kivétel nélkül. No mármost, mindezt azért írom, mert itt volna ez a gyönyörű, szakmainak látszó-hangzó újkifejezés: “modellváltás”
Ez ugye azt sugallja, hogy az egyetemek működésében bekövetkező mélyszerkezeti beavatkozás (államiból alapítványiba), ez valamiféle “szakmai” innovációs változtatás volna. Holott itt nincs másról szó, minthogy a kiszervezett egyetemek a Fidesz saját embereivel kitömött Kuratóriumok révén eltűnnek a köz szeme elől, és mind anyagi, mind ideológia síkon ki lesznek szolgáltatva a Fidesz érdekeinek. És miközben ez az ócska rombolás-szétverés.-megszerzés zajlik, a felszínen komoly emberek, professzorok, rektorok stb. rágják a “modellváltás” szakmai kérdésnek álcázott gumicsontját, komoly testületek szavazgatnak, finomítgatnak, ötletelnek, miközben a magyar felsőoktatás teljes autonómiájának és szabadságának a felszámolása zajlik. A Fidesz tíz év alatt megnyerte a nyelvi háborút, a nyilvánosság “modellváltásról” zagyvál, miközben a valóságos a folyamat .az intézményi szabadság és függetlenség “modelljének” leváltása és az intézményrendszer Fidesz általi kisajátítása.
Ezt egyedül az SZFE diákjai és tanárai értették meg. Mindenki más (tisztelet a kivételnek) a Fidesz nyelvén akarja menteni a menthetőt. Most szólok: ez így nem fog menni. A diktatúra már a nyelv kisajátításával megnyerte ezt a meccset is.
Nem “modellt” kell itt nem váltani, hanem: rendszert. De azt váltani. Nem egyetemit, hanem politikait.