Zéró tolerancia

Posted by
Föld S. Péter
>Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt nemzetközi emléknapján elismerését fejezte ki Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének azért a munkáért, amelyet az áldozatok emlékének megőrzése érdekében, illetve az antiszemitizmus újjáéledése ellen kifejt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
Orbán Viktor levelében arról is írt, hogy „a feleségével vissza-visszatérően felidézik azt a nagyszerű beszédet, amelyet a szervezet elnökétől hallhattak az Auschwitz-Birkenau-i haláltáborban tartott tavalyi megemlékezésen” és megismételte azt a gyakran elhangzó mantrát, hogy „az antiszemitizmus ellen a magyar kormány továbbra is a zéró tolerancia talaján áll”.
Orbán amúgy tartalmas leveléből sajnálatos módon kimaradt néhány apró, az antiszemitizmus elleni zéró toleranciára utaló mozzanat. Például az, hogy 2018-ban Siklósi Beatrix lett az adófizetők pénzéből működtetett M5 csatornaigazgatója. Siklósi nem ma jött le a falvédőről, régi motoros a szakmában, számos emlékezetes, az Orbán-kormány számára kínos botrány fűződik a nevéhez. 2014-ben például a történelmi egyházak nyomására kénytelenek voltak visszahívni az állami tévé vallási műsorainak éléről, mert kiderült, hogy rendszeresen antiszemita posztokat és rasszista vicceket osztott meg a Facebookon.
Orbán Viktor és a Fidesz számára az antiszemitizmussal szemben hirdetett zéró tolerancia ugyanis azt jelenti, hogy csak neki és a Fidesznek van joga zsidózni, mindenki másnak tilos. Ennek szellemében egyedül a kormánynak és a Fidesznek volt joga néhány évvel ezelőtt teleplakátolni az országot a zsidó származású magyar-amerikai Soros György arcképével, és a fotója alá cinikusan odaírni, hogy „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!” Nem csoda, hogy a mélymagyar néplélek ezen felbátorodva időnként túlburjánzott, és sokan a plakát szövegét kiegészítették a Soros arcképére mázolt „Büdös zsidó” megjegyzéssel. A kormány persze nagyon fel volt háborodva, mosta kezeit, és nem győzte magyarázni, hogy neki semmi köze a vállalhatatlan szövegekhez, ő nem ilyen lovat akart.
Legutóbb augusztus 20-án Raffay Ernő személyében egy antiszemita kijelentéseiről elhíresült történész kapott magas állami kitüntetést, virágzik a Horthy kultusz, a Veritas Történetkutató Intézetet pedig az a Szakály Sándor vezeti, aki szerint az 1941-ben Magyarországról kitoloncolt, majd Kamenyec-Podolszkijban meggyilkolt zsidók elpusztítása idegenrendészeti eljárás volt.
Orbán Viktor kormánya és a Fidesz miközben a zsidók elleni alantas ösztönökre épít, akkor úgy viselkedik, mint egy retardált óvodás. Kezében a még égő gyufával, sírásra görbült szájjal nézi az égő házat, s nem érti, hogy miért szirénáznak az autók, és miért rohangálnak a tűzoltó bácsik, amerre a szem ellát.