A legelső dolog

Posted by

Antony Blinken
amerikai külügyminiszter első üzenete
>Ma első napja vagyok az Egyesült Államok külügyminisztere. A legelső dolog, amit teszek, az ennek az üzenetnek a rögzítése. Mert a  Holokauszt Emléknap nagyon fontos dolog.
Engem személyesen is érint, mert egy Holokauszt túlélő nevelt fia vagyok. Nevelő apám kisfiú volt, amikor a nácik miatt elvesztette egész családját. Közel négy évet töltött kényszermunka- és haláltáborokban, amikor meg tudott szökni – később pedig megmentették az amerikai katonák. Története mélyen érintett. Azt tanította nekem, hogy a gonosz a mi világunkban is nagy mértékben jelen lehet – és mindent el kell követnünk, hogy megállítsuk.
Ez a lecke ma is érvényes, mint mindig – sőt talán most még jobban. Nem véletlen, hogy azok az emberek, akik instabilitást, a demokrácia aláásását akarják, gyakran  megkérdőjelezik a Holokausztot. El akarják ködösíteni a különbséget igazság és hazugság között. Dezinformáció és összeeskövés-elméletek segítségével akarnak hatalomra jutni. Gyűlöletet akarnak kiprovokálni a zsidó emberek ellen, és még tágabb értelemben a menekültek, a menedékkérők, a szines bőrüek, az LGBTQ emberek ellen – mindenki ellen, aki azért kerül az erőszak és a megaláztatás célpontjába, mert olyan, amilyen.
Ezért olyan fontos, hogy az igazat mondjuk a múltról, hogy óvjuk a tényeket, ha mások el akarják torzítani, vagy eljelentékteleníteni a Holokauszt bűneit, és keresnünk kell a túlélők és családjaik számára az igazságot.
Minden egyes nap, amikor külügyminiszterként szolgálok, magammal viszem nevelő apám és családja, a 6 millió zsidőnak és azoknak a többi millióknak az amlékét, akiket megöltek a Holokauszt alatt. És emlékezni fogok arra, hogy egy nemzet ereje nemcsak gazdasága, hadserege nagyságán múlik, hanem azokon az erkölcsi döntéseken is, amelyeket tesz. Emlékezni fogok arra, hogy az olyan atrocitások, mint a Holokauszt nem csak úgy megtörténnek. Hagyják, hogy megtörténjenek. A mi dolgunk, hogy megállítsuk őket. Soha többé. Köszönöm.

Fordítás: Kereszty András