Mi lenne ha…?

Posted by
Kaltenbach Jenő
>Amikor a holokausztról, az európai zsidóság borzalmas tragédiàjàról, az európai ember rettenetes elembertelenedéséről van szó, akkor nàlunk rögtön beindul a felelősség àthàrító reflex.
Nem mi voltunk!
Mintha a magyar irodalom olyan nagysàgait, mint példàul egy Szerb Antalt, vagy egy Radnóti Miklóst, sokezer tàrsukkal együtt nem itt küldték volna kényszermunkàra és nem magyar keretlegények puskatusa vetett volna véget az életüknek.
És pont ez a dolog, a történelmi felelősség örökös, infantilis tagadàsa, a tanulságok levonàsànak, a kollektív emlékezetbe való kitörölhetetlen bevésődés elmaradàsa miatt ismétlődhet meg minden újra.
A folyamat a hazudozàssal, félrevezetéssel, ellenségkép gyàrtàsàval, bűnbak kereséssel, gyűlölet szítàssal kezdődött.
Ismerős??
Mi az ami manapsàg hiányzik ezek közül?? A kérlelhetetlen gyűlölködők ma is köztünk jàrnak, sőt hatalmi pozícióban vannak. Az örökös háborús retorikát folytató, militarista nyelven beszélő legfőbb hadúr, az összehúzott szemű, a pulpitusról szünet nélkül büntető szigorú bajusz, a nagydarab katonatahó stb. és az őket gondolkodàs, ellenvetés nélkül mindenben kiszolgàló, “bàtrak” csapata, a kizàrólagossàgra törekvő, mindenki màst eltiporni, beszàntani akaró “szellemi” holdudvar, mind az aktuàlis valósàg része.
Aki pedig tudja, mindezt, akinek a feladata lenne, hogy nemcsak felemelje a szavàt, hanem meg is szervezze az ellenàllàst, a tàrsadalom lelkiismerete, az, mint annyiszor, gyàvàn meghunyàszkodik és abban bízik, hogy valahogy majd megússza.
Persze én csak itt huhogok, nemde? Még az a szerencse, hogy a nemzetközi helyzet egyelőre nem tart ott…