Orosz vakcina

Posted by

Hahn Endre
>„A kérdésében megfogalmazott állításokat nem tudjuk megerősíteni. Tájékoztatni szeretnénk, hogy az engedélyezési folyamat a nemzetközi normáknak megfelelően történt, hatóságunk ugyanakkor a szakértői bizottságokban folyó munka részleteit, a szigorú titoktartási előírások következtében nem oszthatja meg a nyilvánossággal. A Szputnyik V vakcinát jelenleg az NNK szakértői vizsgálják. Az OGYÉI – az NNK szakvéleményének függvényében – támogatja a Szputnyik V vakcina felhasználását.”
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) múlt szerdán annak ellenére adott vészhelyzeti engedélyt a Szputnyik V nevű orosz koronavírus-vakcinának, hogy a hatóság által felkért szakértők problémákat fogalmaztak meg a vakcinával szemben – értesült a Telex.
Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója a Magyar Hírlapnak az orosz vakcina engedélyezése után adott interjújában azt mondta, a gyógyszerhatóság szakmai szervezet, és bár az orosz vakcina miatt a politika célkeresztjébe kerültek, ők tudományos munkát végeznek, és kizárólag az alapján hoztak döntést, hogy mit tud a vakcina. Bár a rendelkezésre álló idő szokatlanul rövid volt, alapos munkát végeztek, bő két hónapon át, megfeszített tempóban vizsgálták a Szputnyik V-t – tette hozzá.