Ki kell nyitni!

Posted by
Dr. Kunetz Zsombor MBA
>Karácsony és Szilveszter kapcsán még a múlt évben kisebb-nagyobb összegekben fogadtam volna arra, hogy a karácsonyi vásárlási roham meg fogja hozni a szomorú eredményét és ismét jelentős terhelés alá esnek majd a kórházak. Nem így történt, igaz, hogy a COVID laborok egy része bezárt az ünnepek alatt, más része csökkentett üzemmódban működött, hasonlóan a háziorvosi ellátáshoz. Csak az a tény, hogy ebben az időszakban kevés teszt készült, nem magyarázná meg azt, hogy a kórházak terhelése miért nem nőtt meg jelentősen. Márpedig a kórházi felvételek számának egyenesen arányban kell állnia a fertőzöttek számának valós emelkedésével. Minél több a fertőzött, annál több kórházi felvételre lesz szükség. A kevés teszt ellenére a kórházi felvételek száma sem nőtt meg drasztikusan, folyamatosan csökken a lélegeztetőgépen levők száma is, tehát csökkennie kellett a fertőzés ütemének.
Azt valószínűleg kizárhatjuk, hogy a változás magának a vírusnak köszönhető, azaz veszített volna a fertőzőképességéből, ennek éppen ellenkezőjéről kapunk híreket. Azonban az nagyon valószínű, hogy köszönhetően a nagy nehezen szigorított maszkviselésnek amelynek meglett az eredménye.
Amit csak erősíthetett az iskolák bezárása és a munkahelyi szabadságok év végi kiadása is. Persze az érme másik oldalán ott vannak a családi látogatások, vacsorák és az itt-ott csak megtartott szilveszteri bulik.
Mégis, ha egy vonalat kell húzni, akkor az látszik, hogy az iskolák, munkahelyek leállása és a megfelelő maszkviselés önmagukban fékezték a járványt és itt ez utóbbin van a hangsúly.
Mert az nem fenntartható, hogy örökké leálljanak a munkahelyek, az iskolák. Ez nemcsak a munkanélküliek, és a vagyonukat, megélhetésüket elvesztők számát, hanem a társas kapcsolatok brutális rombolásán keresztül komoly pszichés, és testi károsodásokat is okoznak.
Ki kell nyitnunk! Ha nem is teljesen, de szabályozottan és részlegesen. Sokkal jobban járunk így, mintha ez spontán először titokban, zugkocsmánként történne meg egy forradalommal kísérve.
Az látszik, hogy NEM lesz gyorsan elég megfelelő oltóanyag, tehát NEM várhatjuk meg az átoltottság megtörténtét, mert itt kő kövön nem fog maradni.
Még a nyáron egy meglehetősen nagy szórakoztatóipari egységet összehoztam egy nem celeb, hanem valós gyógyítótevékenységet folytató virológussal. Számos javaslatot adott arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne kültéri szórakozóhelyeket biztonságosan üzemeltetni. Ezen ajánlásokat szinte azonnal elmosta az általános lezárás.
Eddig, mert most ennek változnia kell!
Megfelelő garanciákat kell arra kidolgozni, hogy a vendéglátóipari egységek legalább kültéren kinyithassanak, de arra is, hogy egyéb nyár óta zárva tartó szórakozóhelyek, mint például a színházak, múzeumok is kinyithassanak. Meg kell fontolni a kijárási tilalom enyhítését, kitolását is.
A részleges nyitáshoz, a szigorítások enyhítéséhez az egész társadalom összefogására szükség lesz, akár a következőképpen:
A zárt terekben korlátozni kell a légköbméter szerinti emberszámot, kiterjesztve ezt a bevásárlóhelyekre is. Csak és kizárólag maszkban, mégpedig minimum FFP2-es maszkban lehet zárt térben, egymástól megfelelő távolságra bármin is részt venni, bevásárolni. Kültéren is a megfelelő távolság betartása szükséges asztaltársaságonként, lehetőleg ott is maszkban üljenek, az evés-ivás kivételével, ha nem egy háztartásból valóak az asztaltársaságok. Mindenhol elérhetővé kell tenni meghatározott látogatószámhoz kötötten az automata kézfertőtlenítők kihelyezését.
A Kormánynak, amíg nem tud tömegesen oltatni, szűrnie kell. Azt az összeget például, amit az erősen elutasított kínai oltóanyagra költött volna, most kivételesen ne a haverok zsebébe, hanem FFP2-es maszkok vásárlására és szűrésre költse.
Az iskolákban újra kell indítani az életet, a középiskolákban és az egyetemeken is. De csak és kizárólag FFP2-es maszkban tanórákon is, ahogyan ezt kötelezővé kell tenni az egylégterű munkahelyeken is.
És persze oltani, oltani, oltani, majd a beoltottakat szabadon engedni!
Így együtt sikerülhet átvészelni a járványt és megmaradni embernek is.
Még egy évünk NEM mehet rá!