Qanon árvái

Posted by

Szele Tamás
>Az most már a legelvakultabb Qanon-hívő előtt is nyilvánvaló kéne legyen, hogy az elmélet megbukott, nem jött el a Vihar, melynek keretében letartóztatták volna eskütétele alkalmából Biden elnököt és a többi kedves egybegyűlteket, nem lépett Biden helyére Trump fehér lovon, a hadsereg nem vette át a hatalmat és nem változott gyíkemberré Bernie Sanders. Ez utóbbit sajnálom, mert érdekes és tanulságos jelenet lett volna, de ha nem megy, hát nem megy. Mihez kezd most az a több millió ember – és, mint majd bemutatom, távolról sem mind amerikaiak – akik hittel hitték a Nagy Eljövetelt?

A tisztességesebbje meghátrált. Ilyen volt a QAnon egyik legfontosabb figurája, Ron Watkins is, aki az 8kun közösségi oldal adminisztrátoraként koordinálta a mozgalom ügyeit. Ő viszonylag becsületesen megírta, miszerint:
„Mindent beleadtunk. Most meg a lehető leghamarabb vissza kell térnünk a normális életünkhöz.
Beiktattak egy új elnököt és állampolgárként a mi felelősségünk, hogy tiszteletben tartsuk az alkotmányt, függetlenül attól, hogy egyetértünk-e az esküt tett tisztviselők tulajdonságaival vagy a választás körülményeivel. Amikor belépünk a következő kormányzati ciklusba, kérjük, emlékezzünk meg az összes barátról és boldog emlékről, amelyeket az elmúlt néhány évben együtt szereztünk.Néhány nap múlva többet tudok mondani egy új projektről, melyen dolgozom. Isten áldjon mindenkit!”

Azzal lemondott az adminisztrátori tisztségéről is, vette a kalapját és elment az új projektet építeni. Az édesapja, Jim Watkins nem volt ilyen úriember, de nem is lehetett, ugyanis nem adminisztrátora az 8channak és 8kunnak, hanem egyenesen a tulajdonosa: ő a saját Gab profilján a QAnon történelmi jelentőségét hangsúlyozta, ami „örökre megváltoztatta az országot”. Ami kétségtelen, ennél alaposabban egy, a Richter-skála szerint nyolcas erősségű földrengés sem változtatta volna meg. És a Qanon is legalább annyira volt hasznos, mint egy komolyabb tektonikus földmozgás.

Mások ellenben azt bizonygatják, hogy egyáltalán nem bukott el a Nagy Terv, a mostani helyzet is Q egyik fortélyos vezércselének köszönhető, ezek az örök reménykedők két ágra szakadtak egyik irányzatuk úgy tartja, igazából mindig is Biden volt Q, nem Trump, a másik irányzat dogmái kicsit bonyolultabbak, mert vagy azt mondják, hogy Bident egy katonai támaszponton tartják fogva, csak ő erről nem tud (bizonyára nem vette még észre, vagy hogy is van ez….) vagy azt, hogy a valódi Biden Trump és a valódi Trump Biden.

Nem értik? Én sem, fő, hogy ők igen. A csalódottak ezzel szemben a 444 szerint nyilvánosan adnak hangot érzelmeiknek:

„Hánynom kell, kivagyok a hamis információktól és a meghiúsult reményektől!”

„Úgy érzem, megbolondulok. Nem tudom, többé mit higgyek.”

„A hatalom gazdát cserélt és itt a vége. Akkor, amikor a legnagyobb szükségünk lett volna Trumpra és Q-ra, mindketten befogták a szájukat és leléptek.”

„Szóval Q csak egy nagy hazugság és lélektani hadviselés volt, amit hülye módon követtem és elhittem több mint három évig?”

Legalább őszinték. A valódi hívek viszont kitartanak és tulajdonképpen most kezdődik a mozgalom vallássá alakulása – ez az a pont, amikor minden logika és tény cáfolja a tételeket, tehát hinni kell bennük, ahogy Tertullianus hitvallásában megfogalmazta: „Credo, quia absurdum est” (Hiszem, mert képtelenség). Naná, ugyanis ha nem lenne képtelenség, akkor tudni lehetne, és nem kéne hinni.

Tehát az igaz qanonisták megmaradnak hitükben, nem adok két évet, és templomaik is lesznek, ez a szellem már kiszabadult a palackból, ezt a citromot már sehogyan sem lehet visszalapátolni a lóba. Várható többük szélsőjobb radikalizációja is, a közösségi oldalakon már toborozzák is őket az ilyen jellegű szervezetek, de aki hű marad Q-hoz, az nem áll be a Boogaloo Bois soraiba, hanem kitart az alakuló egyház kebelében.

Melynek már szép számmal vannak magyar hívei is.

Igen, magyarok. Ez előttem nem volt újdonság már akkor sem, amikor az Amerikai Magyar Népszavában elolvastam Bartus László kiváló és alapos cikkét a témában, ugyanis korábban már volt szerencsém a „Qanon Q+ Magyarország és a Nagy Ébredés Official WWG1WGA” nevű, időközben megszüntetett Facebook-csoport ügyeihez is, ez lehetett az a mustármag, amely jó helyre hullott a magyar néplélekben, és kisarjadt. Habár a Facebook vaskézzel tépte ki, gyökerestől (érdemei szerint) az ostobaságnak ezt a burjánzó dudváját, a magyar qanonisták nem tűntek el, sőt, egyre jobban terjed az új hit: mostanság a „8000 miles from home – 8000 mérföldre otthonról” nevű csoportban gyülekeznek a Facebookon (míg le nem lepleződnek), de – nem csak ott. Sőt, külön magyar szakkifejezéseik vannak, ezek időnként a féllegális kormánypárti sajtóból (Minden Szó) is visszaköszönnek, például Bident magyarul „Hugyos Józsinak” nevezik, Trump kódneve „a Szőke” vagy „a Szőke Srác”, szóval dübörög a szekta, ahogy kell.

A teljes írás itt olvasható

https://forgokinpad.blog.hu/

Címkép: Trump elsöpri a neki nem tetsző médiát